В света на жирафите

В света на жирафите

02/02/2019 Off By djani

Миролюбиви, социални, атрактивни и добродушни, те печелят симпатия от пръв поглед. Днешните аплодисменти и главен герой на тази статия са жирафите. Ще се потопим малко из техният свят, разглеждайки различни факти за тях.

Като начало знаем, че са най-разпространени в сухите савани на Африка, където се скитат сред открити равнини и гори. Известни са 4 вида жирафи: Северен, Южен, Мрежест и Кенийски. Жирафите са най-високите бозайници в света. Височината на жирафа му е от полза, за да може да се предпазва от нападението на хищници, като например лъвове и хиени. Отличното им зрение, им позволява да ги забележат отдалеч. Възрастен индивид може да достигне до височина от 5,5м. За тях е известно, че са тревопасни. Любимата им храна са листата на акациевото дърво. Те се славят с добър апетит. Прекарват по-голямата част от времето си в хранене и могат да изядат до 45кг. Листа и клонки на ден.

За разлика от храненето, те не пият много вода, защото си я доставят чрез листата, които ядат. Пият вода веднъж на няколко дни. Както казахме, те са социални и живеят в малки групи от по 15 члена, водени от възрастен мъжки индивид. В дивата природа тези красиви същества живеят около 25 години. В плен те живеят по-дълго и е известно, че достигат 40-годишна възраст. След раждането си, новороденото жирафче е способно да се изправи на крака в рамките на половин час. След около 10 часа вече могат да тичат.

Жираф в зряла възраст може да развие скорост около 55км/ч.

Голяма част от живота на жирафа, минава на крак. Спят на крака, раждат на крак… Спят от 10 минути до 2 часа и са в списъка на бозайниците, които имат най-малка нужда от сън.

До  навършване на 5 месеца, малките живеят и играят в малки групи под зоркото наблюдение на майките си.
Жирафите са социални и мирни животни. Те влизат в конфликт много рядко. В редките сблъсъци се наблюдава, че изразяват гнева си, удряйки вратовете си един в друг. Много рядко тези конфликти завършват с нараняване на едната страна.

Разположението на петната на жирафите е строго индивидуално и уникално, както пръстовите отпечатъци при хората.

Herd of giraffe.

Езикът на жирафа е дълъг около 45см. Това му позволява да достига до места, които са недостъпни за други животни и да си набавя храна по този начин.

Принципно са тревопасни, но се знае, че може да оближат някой труп за да абсорбират калций.

Най-голямата им защита са ритниците. Могат да убият лъв само с един удар.

Жирафи съществуват от около 10 000 години, но в момента съществуването им е застрашено главно заради дейността на бракониери и земеделци.

Защо?!? Някой да ми обясни защо трябва да убиваме мирни животни, които не вредят никому?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани