В съзнание ли сме след смъртта?

В съзнание ли сме след смъртта?

30/12/2018 Off By nina

В момента съществува едно доста популярно твърдение, че мозъкът продължава да работи след като човек умре. Но какво всъщност става и дали е вярно?

Някои източници сякаш се спират на история, която е възникнала през 2016 г., когато изследователи от Университета в Саутхемптън във Великобритания са изучавали около 2 000 сърдечни ареста в продължение на четири години. Те публикуват своите открития в списание Resuscitation.

От 2060 изследвани 330 са преживели смъртта, а 140 са могли да опишат някои части от случилото се. Според изследователите, 39% от тях са имали някакъв спомен за периода преди сърцата им да започнат да бият отново, след като са били съживени.

Това предполага, че хората са имали умствена дейност по време на сърдечен арест, но много от тях са загубили тези спомени, след като са се възстановили. Някои казват, че си спомнят, че са се чувствали спокойни или че времето забавя или ускорява. Някои от тях съобщават също, че са имали преживявания извън тялото.

“Ние знаем, че мозъкът не може да функционира, когато сърцето е спряло да бие”, споделя пред National Post доц. Д-р Сам Парния, който сега работи в Stony Brook University School of Medicine в Ню Йорк.

“Но в този случай съзнателните възприятия са продължили до три минути след спирането на сърцето, въпреки че мозъкът обикновено се изключва в рамките на 20-30 секунди след като сърцето е спряло.”

В изказване за Live Science миналата година д-р Парния казва, че хората в първата фаза на смъртта все още могат да имат известно съзнание. Имаше и някои доказателства, че хората могат да си спомнят събития от тези моменти.

“Те описват как са видели лекари и сестри, които работят, осъзнаването на пълните разговори, на визуалните неща, които се случват, които иначе не биха им били известни”, споделя той.

Междувременно отделно проучване от миналата година предполага, че мозъчната активност може да продължи 10 минути след смъртта, въпреки че причините за това не са известни. Други изследвания твърдят, че много гени в нашето тяло могат да продължат да функционират дни след смъртта.

Но наистина ли все още сме в съзнание, след като сърцето ни спре да бие и мозъкът ни престане да функционира? Е, учените все още не могат да кажат. Все още съществуват много неизвестни, които престоят да бъдат проучени и това, какво се случва с мозъка в момента на смъртта, остава все още загадка. Съществуват доказателства обаче, че може би мозъците ни не се изключват напълно, както си мислехме.

Автор – Нина Жишева