В сърцето на Земята

В сърцето на Земята

05/11/2018 Off By martha

Сигурно се сещате за диаграмата, изобразяваща слоевете на земята. Може би ви е писнало да я зяпате, тъй като тя е във всеки учебник. Реалността е, че учените не са особено сигурни, че тя е правилна. Вероятно ще се замислите, при положение, че не знаем както се намира под краката ни тогава какво правим с всичките ресурси изсипани в изследването на космоса. Естествено, няма нищо лошо, но може би е по-добре да започнем от първото стъпало, а не да прескачаме по пет наведнъж.

За разлика от многобройните научнофантастични филми, не сме стигнали още до ядрото на Земята. Но поне не можем да кажем, че не сме опитали!

Най-дълбоката дупка, която сме успели да пробием е в Русия. На Колският полуостров се намира 12 километрова дупка. Тя е по-дълбока от най-дълбоката точка в океана (11 километра). Нарича се „Колски свръхдълбок сондаж“ и, както вероятно се досещате, не е природна забележителност.

Може би се питате защо биха се хванал да копаят такава дупка?

Ако трябва да го поставим най-просто – конкуренция. От много години съществува глобално състезание кой ще открие нещо ново. По времето на първите експедиции в космоса нациите са се хванали да проучват и нашата земя. Целта е била да се пробие колкото се може по-дълбока дупка, за да може евентуално да разберем както има в слоевете на планетата.

Руснаците почнали техния проект през 1970г.  С помощта на учени успяват да пробият най-дълбоката дупка в света и да направят огромни геоложки открития. Ползата била, че са можели да поставят теориите на практика. Открили, че цял слой от земната кора не съществува. Намерени са вода и микроскопичен живот на дълбините на дупката, което учудило учените. От намерените фосили, стари почти 2 билиона години, са намерени 25 различни видове планктон.

Проектът бил спрян през 1994г. поради редица проблеми. Един от тях бил, че в продължителното копаене започнало да става прекалено топло. Температурата на дъното била 180°C – на тази температура си готвите храната в печката, което прави невъзможно хора да управляват машините за копаене. Не само това, но консистенцията на земята започнала да прилича на тази на пластмаса от колкото солидна земя.

Колкото и изумителни да са откритията трябва да подчертаем, че дълбочината на дупката покрива 0.002% от разстоянието до ядрото на планетата. Не можем дори да си представим какви неща можем да намерим, ако се сдобием с точната техника. До тогава можем само да теоретизираме.

 

Автор: Мартина С. Попова