В чест на мощните кралици на Египет

В чест на мощните кралици на Египет

30/03/2019 Off By martha

Не е било необичайно жени да управляват – до известна степен – във високоразвита цивилизация на Древен Египет.

В продължение на векове хората от Древен Египет са били в центъра на вниманието на целия свят – от културата и традициите им до забележителните архитектурни постижения. Една от най-отличителните им черти била религията и почитанието на фараона, който бил считам за божество. Нова изложба „Кралиците на Египет“ в Националния географски музей във Вашингтон, САЩ, подчертава уникалните начини, по които жените притежавали власт и управлявали земите на пирамидите. С над 300 стари египетски артефакти – от ушебти от гробницата на известната кралица Нефертари до статуи, изобразяващи богинята на боговете на Леонин, Сехмет.

Изложбата има за цел да покаже безбройните начини, по които древните египтяни са почитали и уважавали силното женско управление.

Кара Куни, професор по египтология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, дава представа за това явление в публикуваната й книга „Когато жените управляват”, което е и вдъхновението за новият експонат. Нейната изследване на женската мощност олицетворява шест древни владетеля – Мернайт, Неферусобек, Хатшепсут, Нефертити, Тавосрет и Клеопатра – и съществуващата структура на властта, която им позволява да управляват преди хиляди години.

Куни казва, че жените, подложени на управление не произлиза от уважение към равенството между половете. Често на кралиците е възложено да защитават трона за млади мъжки князе, които все още били твърде млади, за да вземат важни решения. Техните стабилни ръце можели да насочват нацията като преход на властта, без да разклащат статуквото на патриархата.

“В действителност, когато е имало политическа криза, древните египтяни избират отново и отново жена, за да запълнят вакуума на властта – именно защото тя е най-малко рисковата опция”, пише Куни.

Автор: Мартина С. Попова