Гейзерът Steamboat в Йелоустоун е супер активен точно сега и ние не знаем защо

Гейзерът Steamboat в Йелоустоун е супер активен точно сега и ние не знаем защо

29/06/2019 Off By nina

На 12-ти юни в 12:52 ч. местно време гейзерът Steamboat изригна вода и пара . След това, три дни, 3 часа и 48 минути по-късно – в 16:40 ч. на 15 юни той отново изхвърли пара и вода във въздуха, според Програмата за вулканични опасности на US Geological Survey (USGS). Това е нов рекорд за гейзера, според бюлетина на Билингс: най-краткото време, записано между изригванията.

Но това не е повод за притеснения. Увеличената активност на един-единствен гейзер не показва никаква нова заплаха от калдерата на Йелоустоуновия „супервулкан“, скрит под парка, смятат от USGS.

“От гейзерите се очаква да изригват и повечето го правят хаотично, като Steamboat”, пише агенцията. Освен това, записите на изригванията на Steamboat датират само от 1982 г., отбелязва Billings Gazette. Историята на Йелоустоун е много по-стара.

Вестникът също така съобщава, че изригванията са особено драматични, големи и силни, като едното е изхвърлило скала, която е разбила дървен пост. Изследователите не разполагат с добри, изпитани теории, за да обяснят поведението на гейзерите в активните периоди и извън тях, обясняват от Gazette.

Предимно изригванията показват, че сега е особено подходящо да се види как гейзерът Steamboat издуха капака си. Гейзерът постави рекорд за общия брой на изригванията през 2018 г., като за календарната година се прояви 32 пъти, според USGS. Но от началото на 2019 г. досега е имало 24 изригвания, шест от които през юни.

Превод – Нина Жишева