Гениалната политическа енигма – Ейбрахам Линкълн – Част II

Гениалната политическа енигма – Ейбрахам Линкълн – Част II

21/11/2018 Off By martha

Докато Линкълн безспорно е имал талант за манипулация и силно въздействал върху хората около него, човекът, с който имал най-много проблеми бил самият той. Факт е, че през целия му живот той се е борил с емоциите си и депресия. Малкият му брат умира като дете, сестра му – при раждане, а майка му почива от отравяне. Смъртта която може би най-много го преследва е тази на любимата му Ан Рътлидж. Тези загуби и болката от тях останала с него през целия му живот. По-късно в живота му един от приятелите му дори бил загрижен, че може би ще се самоубие, Линкълн му казва, че това е невъзможно, тъй като все още не е постигнал нищо достатъчно достойно за да бъде запомнен.

Той използвал работата си като лек за психичното си състояние. Тя непрестанно отвличала вниманието му към нещо истинско, обективно. През 1858г. Линкълн се включва в състезанието за сенатор. Поставя огромен политически капан за противника си. Опонентът му решава да дели сцената с него в няколко града, но не осъзнава, че имиджа, който Линкълн вече е изградил за себе си е изцяло в негова полза. Противникът му е искал да му покаже, че не става за политик, но сам се обрича на провал. В единият от дебатите обаче Линкълн избухва в гняв когато бива директно атакуван от опонента си.

Историците казват, че това се е случвало често, но не са наясно как спокойният, търпелив Ейбрахам Линкълн избухвал в такива неочаквани изблици на гняв. Учените казват, че той вероятно е лекувал депресията си с лекарство, което съдържало живак. Днес ни е ясно, че само 3 капки живак могат да убият човек, а той вероятно е пиел хапчета два или три пъти дневно, което довели до химически дисбаланс. Той без да знае може би се е отровил. След като забелязва странните ефекти, той спира да приема лекарството.

Той не печели състезанието за сенатор, но дебатите го правят политическа сензация. През 1860г. той успява да спечели републиканската номинация. Когато екипът му показали неговият портрет, всички затаили дъх. Острите му черти били малко като шок за събралите се политици. Той обаче намерил начини да експлоатира и това. Наясно бил, че точно тези нетипични черти го отличавали. Ейбрахам Линкълн в резултат има над 130 снимки, които много казват, че му спечелили президентството.

След като става президент, той умело насочва пресата към политическите му опоненти и правителството. Със зоркото око на обществото върху тях, той можел да ги държи под контрол. Опонентите му не се отказали лесно, но Линкълн по гениален начин им затваря устите – поканва ги да са част от кабинета му, оферта която не можели да откажат.

Брилянтният президент управлявал умело и в крайна сметка довел до прекратяването на робството в Америка. Много посочват тази реформа като причината за неговото убийство, но както и да се погледне той дал живота си, за да поведе Америка по пътя на модерноста.

Автор: Мартина С. Попова