Гениалната политическа енигма – Ейбрахам Линкълн – Част I

Гениалната политическа енигма – Ейбрахам Линкълн – Част I

21/11/2018 Off By martha

От момче родено в малък град, до най-обикновен адвокат, до един от най-запомнящите президенти. Малко са тези, които не биха разпознали лицето на Ейбрахам Линкълн. „Честният Ейб“ както много го наричали, достига президентството и задейства една от най-критичните реформи в американския кодекс. Под почти мистичността на този човек стой един уникален политик, умел манипулатор и умен тактик. Много бързо осъзнали, че те са просто пешки на неговата шах-мат табла.

Зимата на 1860 година, Линкълн работи като адвокат в Спрингфийлд, Илинойс, САЩ. Няма никакви политически връзки, но въпреки това се цели в най-голямата награда – президентството. Той знае, че издигането му в очите на хората, както и в собствената му партия няма да е лесно, но разбира, че имиджа е може би най-важната част. Като собственик на магазин, той получил наименованието „Честният Ейб“ като изплащал дълговете си вместо да се крие от закона както много правели. Той умно експлоатира тази репутация, като се представя на хората просто като „Честният стар Ейб“, прост почтен мъж. Дори били написани песни за неговата честност. Имиджа му бил изграден на истина, но това по никакъв начин не представяло цялата картина.

Хората го познавали като обикновен адвокат от Илинойс и за това той решил да подкрепи социалният си профил с помощ от корените си. Върнал се обратно към дните си на дете израснало на ферма и представил себе си като добродушен, благоприятен човек. По този начин той набира подкрепата на обществото. Той имал инстинктивно разбиране за това как да се „продаде“ на хората и го правел много успешно.

Със започването на политическите му кампании, Линкълн показал своя бърз ум и саркастичност към опонентите си. Умело „затапвал“ противниците си, но от рано разбрал, че това му довеждало толкова приятели, колкото и врагове. Острият му ум в крайна сметка му навлича големи неприятности. Нарича известен политик глупак и лъжец, но той от своя страна го предизвиква на дуел. Линкълн не можел да си позволи да откаже и да бъде наречен страхливец за това приема. Поставен в опасна за живота му ситуация, той отново намира начин да манипулира ситуацията в негова полза. Линкълн избира мечове вместо пистолети за оръжия. Преди да започне дуела, той умишлено почертал факта, че бил висок с дълги крайници, което му предоставило очевидно предимство. Мъжете бързо достигат до мирно споразумение и дуелът бива отменен.

 

Автор: Мартина С. Попова