Гигантско пекинско летище ще отвори врати в навечерието на 70-ия рожден ден на Китай

Гигантско пекинско летище ще отвори врати в навечерието на 70-ия рожден ден на Китай

01/07/2019 Off By nina

Пекин (АФП) – Пекин ще отвори многомилиардното летище, наподобяващо огромна блестяща морска звезда, за да поеме растящия въздушен трафик в Китай и да отпразнува 70-годишнината на комунистическото правителство.

Работата по международното летище Daxing в Пекин официално приключи по график в неделя и е готово за откриването на 30 септември – в навечерието на годишнината от основаването на Народната република на 1 октомври 1949 г. от Мао Цзедун.

На празника президентът Си Дзинпин ще приеме огромен военен парад, преминаващ през центъра на Пекин, а откриването на футуристичния център ще бъде подходящо въплъщение на “китайската мечта”, която той предложи на своите съграждани.

Разположено на 46 километра южно от площад Тянанмън, новото летище ще заработи с пълен капацитет през 2025 г., с четири писти и потенциал за посрещане на 72 милиона пътници годишно.

До 2040 г. се очаква центърът да се разшири до осем писти, включително една за военна употреба и ще може да посрещне 100 милиона пътници годишно – което ще го направи най-големият единен терминал в света по отношение на пътническия капацитет, според неговите дизайнери.

снимката е взета от Take a look at this phoenix-shaped world’s largest and busiest airport built in China

Летище Атланта в Съединените щати в момента може да посрещне повече от сто милиона пътници, но в два терминала.

Сегашното международно летище Daxing в Пекин – второто по големина в света – вече е преизпълнено с малко над 100 милиона пътници годишно.

Въздушният транспорт в Китай процъфтява, тъй като жизненият стандарт нараства заедно с желанието на хората да пътуват. Според Международната асоциация за въздушен транспорт Китай ще надмине САЩ  и ще се превърне в най-големия авиационен пазар в света до средата на 2020-те години.

От 2037 г. страната ще има 1,6 милиарда пътувания на самолет всяка година, което е с един милиард повече от 2017 г., според организацията.

Китайската столица – с нейните 21 милиона души – очаква да посрещне 170 милиона пътници през 2025 г., разделени между двете летища.

На 700 000 квадратни метра – около 100 футболни игрища – новата структура ще бъде един от най-големите летищни терминали в света.

Сградата е проектирана от англо-иракския архитект Заха Хадид, който почина през 2016 г., заедно с инженерното дъщерно дружество на Aeroports de Paris.

Отвътре тя се откроява със своите плавни, извити линии и използване на светлината, която се филтрира до най-ниските нива на сградата чрез отвори в покрива.

Под терминала има жп гара и метролиния, които ще позволят на пътниците да стигнат до центъра на града за около 20 минути.

Проектът струва 120 милиарда юана (17,5 милиарда долара), или 400 милиарда, ако се включат и железопътните и пътните връзки.

Държавният телевизионен канал CCTV съобщи, че алиансът SkyTeam, който включва Delta Air France и KLM, ще се премести в новото летище заедно с партньорите си Eastern Airlines и China Southern Airlines.

Очаква се третата по големина китайска авиокомпания, Air China, да продължи да извършва по-голямата част от своите полети от международното летище Beijing Capital International Airport.

Превод – Нина Жишева