Гинко Билоба

Гинко Билоба

14/04/2019 Off By djani

Гинко билоба (Ginkgo biloba L.) е дърво, което Чарлз Дарвин нарича  „жива вкаменелост”, тъй като то съществува на Земята в продължение на 300 милиона години и не принадлежи към нито един от съществуващите в момента растения.

Дървото е открито в Азия, където лечебните му свойства са били използвани в продължение на 5000 години. Активните съставки се съдържат в листата му.


Дървото на гинко билоба нараства в Европа, но изчезва по време на ледниковата епоха. През 1712 г. немският лекар и ботаник Енгелберт Кемпфер го пренася в Европа от Япония.

Гинко може да нарасне до 40 м. височина с уникални вентилаторни листа, характерни само за него. Дървото има много дълъг живот, може да живее повече от 1000 години. Гинко също е изключително устойчив на насекоми, бактериални и вирусни инфекции, както и на замърсяване на въздуха.

Устойчивостта към вредните ефекти на гинкото е най-вероятно резултат от производството на многобройни вещества, които действат като мощни антиоксиданти и предотвратяват увреждането на клетките.

То е първото растение, което се възражда след атомната бомба в Хирошима. Новите растения имат всички характерни черти на гинкото и прерасват в големи дървета с обичайния размер и форма за гинко.

През 1965 г. първият екстракт от листа от гинко е направен и регистриран в Германия, с което се поставя началото на модерната терапия на използването на гинко. Оттогава до днес, екстрактът се използва за лечение на нарушения на мозъчната циркулация и нарушения на периферната циркулация.

Днес екстрактът от гинко е най-широко проучваното и продавано лекарствено растение в света. Ефикасността и безопасността на употребата на екстракт от гинко се потвърждава от европейски и международни монографии, които определят основните принципи на терапията с използването на гинко.

Екстрактът от гинко разширява кръвоносните съдове, предотвратява коагулацията на тромбоцитите и подобрява кръвообращението в мозъка, а също така увеличава доставката на кислород и глюкоза в мозъка.

В монографиите се препоръчва да се използва екстракт от гинко, за да се подобрят познавателните (умствени) способности, като вниманието и паметта, главно поради положителния ефект върху кръвообращението в мозъчните съдове.

Лекарството често се използва и за лечение на световъртеж, тъй като подобрява мозъчната циркулация и снабдяването с кислород на мозъка.

В същото време, екстрактът от гинко подобрява периферното кръвообращение, като по този начин намалява болката при ходене, чувството за студ и изтръпване в ръцете и краката.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани