Гневът на Майката Земя

Гневът на Майката Земя

15/01/2019 Off By djani

Да, много бих искала обяснението да е толкова простичко и разрешимо. Богинята да е разгневена и да вилнее за малко. В случаят със земетресенията, нито е просто, нито е обратимо. Сложно, тъжно и страшно си е. Ето и малка виртуална разходка из фактологията.

Земетресението е явление на сеизмични колебания в земната кора в резултат на неочаквано възникналата енергия и вълните, разклащащи земята. Сеизмичната активност се определя от честотата, вида и големината на земетресението в района, където се среща. Земетресенията се измерват със сеизмограф.

Науката, която разглежда тези събития се нарича сеизмология. Интензивността на земетресението се определя от скалата на магнитната величина или скалата на Рихтер. Според тази скала, земетресенията от 3 до 6- а степен, като цяло не се усещат, докато земетресенията от 7 и повече могат да бъдат разрушителни. Дълбочината на точката, в която се е случило земетресението, също е ефективна при разрушителната сила и земетресенията в близост до земната повърхност предизвикват повече щети. Ако силно земетресение се случва близо до земята може да доведе до цунами. Тези вибрации могат да предизвикат свлачища и вулканични дейности.

Сред най-значимите последици от земетресенията е загубата на човешки живот.

Най-голямото земетресение на земята е чилийското, с магнитут  9,5, на 22 май 1960 г. 1 655 души са загубили живота си,  а повече от 3000 души са ранени. 2 милиона са мигрирали на други места.

Следващото най-голямо земетресение е в Аляска на 27 март 1964 г. с магнитут 9.2. Гигантски вълни довели до смъртта на 128 души и щети от 311 млн. долара.

Едно от земетресенията, причинило най-много жертви е в Индийския океан – Суматра, западното крайбрежие на Индонезия на 24 декември 2004г. Масивните вълни, причинени от земетресението засегнали 14 страни в Южна Азия и Източна Африка. 1,7 милиона души живеещи в тези страни, били принудени да емигрират. Общо 227 900 души загинали в резултат на земетресението от магнитут 9.1.

В резултат на масивните вълни, които се случили в региона на Сендай в Япония на 11март 2011г, 15 828 загинали, 3760  са жертви и 5,942 са били жертвите, причинени от огромни вълни. След земетресението атомните електроцентрали били забранени.

Поради огромните вълни, настъпили в района на Камчатка в Русия, въздействието на земетресението от 9.0 достигнало до Хавайските острови. Земетресението от 9.0 причинило щети за 1 млн. долара.

Земетресението по крайбрежието на Еквадор със сила 8.8 предизвикало огромни вълни, които довели до смъртта на 1500 души в Еквадор и Колумбия. Гигантски вълни достигнали до Сан Франциско, Хавай и Япония.

На 27 февруари 2010г. в Чили пак се е случило  земетресение, този път  с магнитут  8.8. Огромните вълни причинили смъртта на най-малко 521 души, 56 са били ранени. Общо 800 хил.души били принудени да мигрират.

Trümmer in Amatrice: Das Erdbeben im August hat Schäden von mehr als sieben Milliarden Euro angerichtet. (Archiv)

На 4 февруари 1965 г. в Аляска, щетите причинени от огромните вълни, били повече, отколкото от труса, който е бил 8.7.

На 28 март 2005г., със сила 8.6 , земетресение разлюляло Суматра. Огромни вълни достигнали до бреговете на Шри Ланка и станали причина за смъртта на повече от 400 души.

В момента ме тормози един въпрос – дали някога хората осъзнават генералните последствия от алчността си?!?

И изобщо не говоря за селските тариакти, престъпниците на дребно… Говоря за едни други хора, от които зависят много неща, които стоят в сянка и дърпат конците… Как трябва да работи механизмът на мозъка им, че да не ги боли?!?

Май станаха много въпроси…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани