Говорете си сами. Било гениално

Говорете си сами. Било гениално

08/05/2019 Off By nina

Много си говоря сам. Това ми помага да запазя концентрацията си върху това, което правя, кара ме да се съсредоточа повече върху обучението си и ми дава някои доста блестящи идеи, докато си бъбря сам; по-важното е, че така създавам по-добри творби. Например сега, докато пиша, постоянно си мърморя. Говорите ли си сами? Не се притеснявайте да го признаете, защото науката е открила, че тези, които разговарят сами със себе си, всъщност са гении… не са луди!

Изследвания

Психолог-изследователят Гари Лупян проведе експеримент, в който на 20 доброволци бяха показани предмети в супермаркета и бяха помолени да ги запомнят. На половината от тях им казаха да повтарят обектите, например банани, а другата половина трябваше да си мълчи. В крайна сметка, резултатът показа, че самонасочената реч помага на хората да откриват обектите по-бързо, от 50 до 100 милисекунди, в сравнение с тихите.

„Често си мърморя, когато търся нещо в хладилника или по рафтовете в супермаркетите“, казва Гари Лупян. Неговият личен опит го накарал да проведе този експеримент. Лупян, заедно с друг психолог, Даниел Свигли, излезе с резултатите, че тези, с които се говорят сами, са гении. Ето причините:

Стимулира паметта

Когато говорите със себе си, вашият сензорен механизъм се активира. Той помага на паметта ви, тъй като можете да визуализирате думата и можете да действате съответно.

Помага да останете фокусирани

Когато я изричате високо, оставате фокусирани върху задачата си и това ви помага незабавно да разпознаете тези неща. Разбира се, това помага само ако знаете как изглежда обектът, който търсите. Например банан е жълт на цвят и знаете как изглежда банана. Така че, когато го казвате силно, мозъкът ви веднага снима изображението в ума ви. Но ако не знаете как изглежда банана, тогава няма ефект, дори и да крещите.

Помага да изясните мислите си

Всеки един от нас има различни мисли. Повечето имат смисъл, докато другите не. Да предположим, че сте ядосан на някого и направо ви се иска да го гръмнете. Сега за този въпрос няма да тичаш при терапевт, нали? Не, това, което правиш, е да се заключиш в една стая и да си мърмориш сам. Вие пускате гнева, разговаряйки със себе си, с предимствата и недостатъците на убийството на този човек, и в крайна сметка се успокоявате. Това е глупава мисъл и вие не искате и не можете да я споделите с друг човек. Психологът Линда Сападин каза: „Разговарянето сам със себе си ви помага да изясните мислите си, да определите важното и да укрепите решенията, които планирате.“

Превод – Нина Жишева