Големият, тих океан

Големият, тих океан

13/03/2019 Off By martha

Тихият океан е най-големият и най-дълбок океан на Земята. Той обхваща 60 милиона квадратни мили от Калифорния до Китай, а в определени региони се простира на хиляди километри под повърхността на водата. За да разберем колко е огромен Тихият океан: Можем да съберем повърхността на всички земни маси взети заедно, но Тихият океан ще е все още по-голям.

Тихият океан бил кръстен така от изследователя Фердинандо Магелан през 1520 г., докато е плавал през спокоен участък вода в океана. Въпреки името си, Тихият океан съдържа огромно количество вода, изпълнено с активност. Голяма част от океана все още чака да бъде проучена. Големият воден обект е дом на някои от най-уникалните форми на живот на Земята и съдържа най-дълбоките достижения на човечеството.

Тихият океан раздвижва някои от най-силните урагани. Ураганите, тайфуните и циклоните всъщност са различни имена за едино и също нещо. Ураганът се използва в източната част на Тихия океан, тайфун в северозападната част, а циклон в югозападната част. Бурите се хранят с енергията на топлата вода, което прави Тихия океан мощен развъдник.

Тихоокеанският басейн се нарича “Огнен пръстен” заради зона на земетресение и вулканичната дейност. Получената верига от вулкани извира до мястото, където тихоокеанската тектонична плоча се плъзга или се сблъсква с другите плочи, които я заобикалят. Подтискането на тектонични плочи – когато една плоча се плъзга под друга – в някои области също помага за образуването на дълбоководни изкопи. Марианският ров е един такъв дълбок океански изкоп, който се намира в Огненият пръстен, в архипелага Мариана на изток от Филипините. Това е най-дълбокото известно място на планетата – по-дълбоко от височината на планина Еверест.


Между Хавай и Калифорния има район, по-голям от щата Тексас, който е наречен Големият тихоокеански боклук. Въпреки че името може би подсказва, 94% от пластмасите са всъщност микропластика – малки парчета пластмаса, по-малки от оризово зърно и често невъзможни да се видят с око. Голяма част от най-тежката пластмаса е изоставена риболовна екипировка, често наричана „призрачни мрежи“. Те заплашват морския живот, защото лесно могат да уловят животните, които плуват. Района на отпадъци в Тихия океан е най-големия на планетата, но няколко други са били открити и в други океани.

Автор: Мартина С. Попова