Готварски рецепти от 1600-та година преди Христа

Готварски рецепти от 1600-та година преди Христа

15/02/2019 Off By nina

Някога искало ли ви се е да вкусите от живота на древна цивилизация?

Най-старата готварска книга, която някога е била открита, е направена някъде около 1600 г. пр. Хр. в древния Вавилон. Това е набор от напукани плочки, гравирани от майстор готвач от ранната цивилизация.


Пример – агнешка яхния със зеленчуци (Jo del Corro/ CC BY 2.0 ),  Кокошка с подправки. Лора Кели е възстановила втората рецепта от Yale tablet 8958. ( Laura Kelley ) Яхния от агнешки джоланчета (E4024/ CC BY SA 4.0 ) YBC 4644,
Плочка с вавилонска рецепта, ca. 1750 BC. ( Yale University Library )

Липсват части, има думи, които не можем да преведем, а писателите не са си направили труда да опишат количества или време за готвене. Все пак, това е най-добрият ни шанс да си представим с какво са се хранели хората преди 3600 години.

Предизвикателствата по пресъздаването на точна рецепта

Древната кухня, както и древната история, не е точна наука. Има части и парчета, които разчитаме и знаем със сигурност, както и големи отрязъци, които трябва да запълним с най-добрите си предположения.

Има някои предизвикателства при пресъздаването на рецепта, която е на 3600 години. Цели части от някои от рецептите са били отрязани от плочките и загубени през времето както и лисата на количествата и времето за готвене.

След това са думите. Рецептите са написани в древна форма на акадски, език, който не разбираме напълно. Има няколко думи, които се повтарят отново и отново, но никой не е напълно сигурен как да ги преведе.

Вземете например думата „Сухутинну“. Тя се появява в почти всяка вавилонска рецепта, но не сме напълно сигурни, че знаем какво означава. Ние знаем, че това е кореноплоден зеленчук и че обикновено се сервира суров, но дали това е ряпа или морков, или нещо друго, още не е сигурно

Готвенето в древен Вавилон

Смята се, че вавилонците са сред първите, които превръщат кипящото месо във форма на изкуство. Това е отличителен белег на техния стил на готвене: почти всяка рецепта започваше с наливането на продект след продукт в мазнина или във вана с вряща вода.

За вавилонците това е толкова обичаен начин на готвене, че те не са си направили труда да напишат как го правят – и това е едно от големите предизвикателства за пресъздаването на храната. Не сме сто процента сигурни колко вода и мазнина са използвали. Трябва ли всичко това да бъде сос или супа?

Това е предизвикателство, което всеки, който се опитва да се справи с тези ястия, ще трябва да реши сам. Никой не знае какви са пропорциите за тези рецепти или колко дълго трябва да се приготвят.

Вавилонските рецепти

В тази статия ние препечатахме три рецепти от древен Вавилон, които се появяват на оригиналните плочки и сме ги пренаписали в стил на модерна рецепта.

Ще оставим на вас обаче да експериментирате с пропорциите и времето за готвене. Никой не знае със сигурност как са го правили вавилонците – но най-вероятно готвачите просто са приготвяли ястието на вкус.

Вавилонско агне с женско биле и плодове от хвойна


Пример – агнешка яхния със зеленчуци (Jo del Corro/ CC BY 2.0 )

„Овче месо, но не се използва друго месо. Пригответе вода; добавете мазнина; по желание женско биле; сол на вкус; каперси [плодчета от хвойна]; лук; грис; кимион; кориандър; праз и чесън, разбито кисело мляко. Готово е за сервиране“

Съставки:

Овчи джолан

Вода

Мазнина

Женско биле

Сол

Каперси

Лук, нарязан

Грис

Кимион

Кориандър,

Праз и чесън, скълцани

Сметана/кисело мляко

Начин на приготвяне

В плитка купа се слагат диво женско биле, кимион, кориандър, праз, чесън и сол и се оставят настрана.

Отстранете хрущялите от мазнината.

Сложете тенджера с вода върху открит пламък, да заври. Докато водата все още се загрява, добавете мазнина и разбъркайте, докато се смеси.

Добавете към водата сместа от диво женско биле, кимион, кориандър, праз, чесън и сол и оставете да заври.

Добавете овнешкото месо.

Когато месото се свари напълно, свалете съда от огъня. Добавете сметаната в бульона и сервирайте.

Замзагану


Кокошка с билки. Лора Кели е възстановила тази рецепта от Yale tablet 8958. Тази версия е с гълъб, сол, вода, мазнина, оцет, грис, праз, чесън, лук шалот, луковица от лале, кисело мляко или заквасена сметана, зелени подправки

„Поставете парчетата месо в тенджера и гответе. Почистете малко бару и добавете в тенджерата. Преди да свалите съда от огъня, прецедете бульона и разбъркайте пюрето от праз и чесън и съответното количество сурово сухутинну.”

Съставки:

Месо от яребица (нарязано)

Фурми

Праз (счукан)

Чесън (счукан)

Ряпа (нарязана)

Вода

Овча мазнина

Инструкции:

Отстранете хрущялите от овчата мазнина.

Загрейте тенджера с вода върху открит пламък. Докато водата все още се загрява, добавете малко мазнина във водата и разбъркайте, докато се смеси.

Когато водата започне да кипи, добавете яребицата и фурмите.

Когато месото се свари напълно, отцедете бульона в купа и оставете настрана. Поставете свареното месо и фурмите в чиния.

Добавете пюрето от чесън и суровата ряпа към водата. Използвайте течността като сос, щедро полят върху месото и сервирайте горещо.

Зуканда

Яхния от агнешки джоланчета

„Използва се месо. Пригответе вода; добавете мазнина; копър; сухутину; кориандър; праз и чесън; кръв; съответното количество кисиму (заквасена сметана или кисело мляко) и още чесън.“

Нашето най-добро предложение за съставките:

Агнешко месо

Вода

Мазнина

Копър

Ряпа

Кориандър

Праз (счукан)

Чесън (счукан)

Кръвта на агнето

Сметана

Инструкции:

В купа смесете пюрето от праза и чесъна с кръвта на агнето.

Отстранете всякакви хрущяли от мазнината.

Сложете да кипне тенджера с вода върху открит пламък. Докато водата все още се загрява, добавете малко мазнина и разбъркайте, докато се смеси.

Когато водата заври, добавете агнешкото месо, моркови, кориандър и сместа от праз, чесън и кръв.

Махнете от огъня, когато месото се свари напълно. Сервирайте със заквасена сметана и гарнирайте с филийки чесън.

Превод от английски – Нина Жишева