Готови ли са очите ни за лятото?

Готови ли са очите ни за лятото?

28/02/2019 Off By martha

Лятото наближава. Тъй като нощите стават по-къси и ние неизбежно прекарваме повече време на открито, важно е да обмислим как да останем здрави през цялото лято. Слънцето предлага витамин D и много други ползи за здравето. Излизането на слънце е жизненоважно за общото ни благополучие.

От друга страна, често се говори за увреждане от слънцето. Изключително важно е да предпазите кожата си от вредните ултравиолетови лъчи и да останете хидратирани. Малко хора знаят, че очите изискват същото ниво на защита като нашата кожа. Ултравиолетовите лъчи оставят трайни увреждания на очите, които дори могат да повлияят на зрението. Редица изследвания показват, че слънцето може да бъде водеща причина за катаракта в напреднала възраст. За тези от нас, които използват очила, предотвратяването на по-нататъшна загуба на зрение е от жизненоважно значение.

Ние сме готови за лятото! Но дали нашите очи са готови за слънцето?

Първо, важно е да се сдобие с подходящ чифт слънчеви очила. Опитайте да намерите слънчеви очила, които блокират 100% от UV лъчите. Това е важно, тъй като много слънчеви очила, които се продават на улицата, се фокусират върху стила, а не защитата. UV блокиращите контактни лещи са лесно решение за хората, който носят очила през летните месеци.

Второ, предпазвайте очите от химикали. Очите ни трябва да бъдат чисти. Те работят неуморно, за да се предпазят от всякакви микроби, порязвания или отломки чрез мигане. Хлорът, който е широко използван в басейните, може да предизвика ожулвания и увреждане на клетките на роговицата. Така че използвайте очила, ако сте запален плувец. Освен това, избягвайте сапун в очите при миене. Никога не търкайте очите си с ръце. Нежеланите микроби могат да доведат до конюнктивит.

За накрая, пийте много вода и получавайте достатъчно сън. При по-топли условия тялото лесно се дехидратира, а очите изискват вода. Могат да възникнат симптоми на сухо око и други проблеми със зрението. Спането е жизненоважно, особено за тези, които шофират или прекарват много време, използвайки зрението си.

Автор: Мартина С. Попова