Градината на отровата

Градината на отровата

19/10/2018 Off By martha

В земите на замъка Алнуик в северна Англия се намира градината Алнуик. Не е стара колкото замъка, който съществува от около 900 години, но е също толкова внушителна. В нея се намира една от най-големите дървени къщи в света, красиви фонтани и не на последно място странната необикновена градина на отровата.

В момента, в който престъпите портата ще бъдете уведомени, че всяко едно растение в градината може да ви убие. Не е позволено да се пипат или помирисват по каквато и да е причина. Също така не е препоръчително да стоите в близост до тях. Насети точно като цветя в градина са многобройни разнородни растения, от които могат да се извлекат силни смъртоносни отрови или плодове. С вас ще влезе и човек, играещ ролята на водач, който ще ви обясни за растенията и естествено ще ви наблюдава през цялото време. Ако се случи злополука, неговата задача е да реагира колкото се може по-бързо и да помогне.

Веднъж възрастен градинар влязъл да посети градината при растението рута гравеоленс забелязал бурен. Без предпазни мерки посегнал да го изтръгне, при което в следващият час започнали да се появяват мехури по кожата и се озовал в болницата с трета степен изгаряне. Това растение е доста разпространено и реално може да се купи, но то е изключително фото-токсично. Това означава, че ако неговият сок се озове на ръката ви при слънчеви лъчи кожата ви ще почне да създава мехури. Токсините на това растение остават в системата на човек до 7 години. За избягване на такива злополуки препоръчваме наистина да спазвате правилата, които са зададени.

Това място е плашещо, но и чудесно, тъй като може да образова хората или аматьорите градинари за опасностите, на които могат да се натъкнат. Много от растенията там са широко разпространени и много от тях могат да се купят от магазини. Използвани в градинарството или като улично озеленяване, много от хората, които ги използват си нямат никаква идея за опасността, на която излагат себе си и околните.

 

Автор: Мартина С. Попова