Градината на чудесата в Дубай

Градината на чудесата в Дубай

01/12/2018 Off By djani

Мечтите принципно са безплатни. Сега ще ви стопля малко с разказ за едно топло, чудно и красиво място. Оказва се, че не е чак толкова недостъпно, колкото си мислим. Да започваме.

Дубай е оазис на лукса в средата на пустинята, градът на най-луксозните хотели, най-високите небостъргачи и най-скъпите магазини.

В Дубай метеоролозите регистрират само няколко облачни дни в годината. И това означава, че цветята тук се чувстват страхотно!

Т. нар. Dubai Miracle Garden (Градината на чудесата в Дубай) е най-голямата естествена, цветна градина в света с площ над 72 хиляди квадратни метра.

Тя включва Дубайската пеперудена градина, където над 15 хиляди вида насекоми живеят под покрив с внимателно контролиран климат. Сред композициите в градината, има няколко къщи на пълен работен ден – сгради, от основата до билото на покрива покрити с цъфтящи растения.

Те са заобиколени с повече от 45 милиона цвята от всички възможни форми, размери и цветове.

Слънчевия климат на Дубай повелява: там почти няма дъжд, затова грижите за цветята в градината изискват специално внимание.

От сръчните ръце на дизайнерите са създадени впечатляващи композиции и скулптури от естествени цветя. Такава е например: флорален часовник, чийто диаметър е 15 м., а вътре има истински часовник.

Или великолепна колекция от редки автомобили, украсени с растения. Паркът има най-голямата цветна стена в света – дължината му е 800м., цветното езеро и живописните полета с различни фигури на животни, птици, пеперуди.

 

Интересно е да се мине през романтичния тунел с цветни сърца, а след това да се посети т.нар. ,,Ароматна градина“. Тук са събрани лечебни билки и цветя от 200 страни.

В най-голямата цветна градина на планетата са засадени 70 вида цветя и това са около 100 милиона растения. Всяка година се отбелязва появата на нови инсталации в цветния парк.

През 2016 г. цветната градина е била посетена от огромен брой туристи – около 55 хиляди души на седмица.

Много цветни инсталации (Flower Clock, International Garden, Flower Wall и други) заслужават внимание. Един от тях е моделът на въздушния автобус, направен в пълен размер.

Целта на създаването на цветния парк е не само да привлича туристи. Организаторите на проекта искат да покажат как да се използват правилно отпадъчните води. И Чудната градина е великолепен пример за това как да мислим по-често за рационалното използване на водата. Оазис, създаден от човешки ръце, който се напоява само от канализацията и водата е претърпяла няколко степени на пречистване.

Паркът, за чието създаване са работили едни от най-добрите американски и европейски експерти, започва да се строи през 2013 г. Първоначално е имало 45 вида цветя, чийто брой нараства от година на година.

И сега внимание –

Входният билет за една от най-популярните забележителности на Дубай струва 40 дирхама, което е малко повече от 10 долара.

Смятам, че това е добър пример как може човечеството да създава красота и успешен бизнес, при това напълно съобразено с природата.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани