Град без коли в Испания

Град без коли в Испания

17/02/2019 Off By martha

Този рай без коли и шумотевица е реален в Понтеведра, град в Испания, който постави ограничения върху движението. Това е може би единственото място, където можете да чуете човешки гласове и чуруликане на птици по средата на деня.

Не винаги е било така. Кметът казва, че всеки ден около 14,000 коли минавали по улиците. В града имало повече коли, отколкото хора. Замърсяването нарастнало и имало много задръствания. Освен това, по-възрастните хора трудно живели в това претоварено състояние. Автомобилите претъпквали публичните пространства.

Така че, след като се борил с опозицията в продължение на 12 години, кметът осъществил голяма промяна в града. Идеята е да се върнат публичните пространства на жителите. Уличното паркиране е премахнато, тъй като причинява много задръствания. Затворили всички паркинги, който са сега напълно под земята. Премахнати са светофарите и са монтирани кръгови кръстовища, което довело до разширяване за зоната без автомобили. Във външните райони са въведени мерки за успокояване на трафика, като максималната скорост е 30 км. Според местния архитект Рогелио Карбало Солер човек може да пресече целия град в рамките на 25 минути. Автомобилите изглеждат като лукс. В Понтеведра около 30 души са загинали вследствие на ПТП между 1996 и 2006 година. Сега те са намалели до 0 и емисиите на въглероден диоксид са намалели със 70%.

Основните проблеми, пред които са изправени хората, са задръстванията във външните райони, където се допускат автомобили и има ограничени места за паркиране. Няма обществен транспорт, който човек може да вземе, за да стигне до центъра. Но всички твърдят, че не са почувствали тежката нужда да използват колите си и че не са виждали по-красиво място от Понтеведра. Тази голяма промяна не получила външна финансова помощ. Било евтино начинание, използвайки местни ресурси. Изглежда, че борбата за околната среда не е особено скъпа. Нуждаем се само от смело сърце и намерение да сторим нещо по въпроса.

Автор: Мартина С. Попова