Гранд Каньонът сега е Парк на Тъмното небе

Гранд Каньонът сега е Парк на Тъмното небе

18/09/2019 Off By martha

Емблематичният парк празнува стогодишнината си през 2019 г. Сега тя е получила нова чест: Международен сертификат на Dark Sky Park. Наименованието поставя Гранд Каньон в уважавана компания с над 60 парка, общности и резервати в Съединените щати. Само девет от 61-те национални парка в САЩ са сертифицирани от Международната асоциация за тъмно небе.

Сертифицирането е дълъг процес за Гранд Каньон. Предварителните усилия за посрещане на статута на Dark Sky Park започнаха през 2016 г. Ключова инициатива включваше оборудването на хилядите външни светлини в парка, за да се намали количеството светлинно замърсяване и да се повиши видимостта на звездата от нощното небе. Официална церемония по честването на номинацията се проведе на 22 юни 2019г. в амфитеатър „Матер“ в южната част на Rim. Ето и най-добрите съвети за планиране на едно чудесно посещение на Гранд Каньон:

Планирайте пътуването си

Разбийте тълпите, като се насочите към Северния край, затворен през зимния сезон. Започнете от Гранд Каньон Лодж, единственото място за настаняване, а след това тръгнете по асфалтираната пътека към Bright Angel Point с гледка към каньона Roaring Springs. Планирайте да потърсите звездите след здрач, облечени в топли дрехи, докато температурите падат бързо, с фенерче.

Парти с звездите

За самостоятелни пътешественици или тези, които иначе не могат да направят официалната церемония, паркът има седмица на звезди всяка година. Телескопите ще бъдат създадени в Grand Canyon Lodge в North Rim и Grand Canyon Visitor Center в South Rim, за да видите звездите по начина, по който виждат астрономите. Празненствата ще започнат всяка вечер от 20 часа в туристическия център в South Rim. Астрономът Дийн Регас ще проведе разговор за съзвездия и експерти ще проведат семинари за овладяване на фотографията.