Гринландия не се продава!

Гринландия не се продава!

06/09/2019 Off By martha

Властите реагират на новината, че президентът на САЩ иска да закупи най-големия остров в света.

ГРИЛАНДИЯ, ПОКРИТИЯ ДВЕ полуавтономна датска територия, обграждаща Северния Атлантически и Северния ледовит океан, не се продава. Поне това е съобщението, изяснено наскоро в туитър на Министерството на външните работи на Гренландия, който послужи на двойната цел да опише природните богатства на най-големия остров в света.

„#Гренландия е богата на ценни ресурси като минерали, най-чиста вода и лед, рибни запаси, морски дарове, възобновяема енергия и е нова граница за приключенския туризъм“, започва министърът на туит.

Посланието е в отговор на новинарски съобщения в четвъртък, че президентът Доналд Тръмп плава идеята да закупи острова на 800 000 квадратни мили по време на срещи и с помощници. Това няма да е първата искра на интерес: американските служители се опитват да закупят острова през 1946 г., малко след Втората световна война и точно когато започваше Студената война с САЩ.

Стратегически разположен в това, че се превръща в горещо оспорван Арктика, Гренландия все пак не е в аукционния блок. Туитът на Министерството на външните работи завърши с множество емоджии, изобразяващи снежинка, покрита с лед планина, раздуващ се кит, омар, червено-бялото знаме на Гренландия и ясно послание:

„Ние сме отворени за бизнес, а не за продажба.“

A Greenland ice melt lake atop the sheet, seen from 5,000 feet above, in August. Across Greenland’s massive ice sheet, blue pools of melted water, forming icy lakes, dot the landscape as far as the eye can see. Laurie Garrett for Foreign Policy