Гробницата на воина – най-голямата откривана досега

Гробницата на воина – най-голямата откривана досега

23/04/2019 Off By nina

Гробниците и местата за погребения са изключително важни за изучаването на нашето минало и това е особено вярно за древен Египет. Египетският Supreme Council of Antiquities обяви откриването на много важна гробница на неизвестно по-рано гробище. Те са открили погребението на един войник в известен некропол. Това откритие може да ни помогне да разберем по-добре погребалните практики на Новото царство, неговото правителство и неговите военни.

Откриването на гробницата е обявено от египетския министър на древността. Тя е открита от екип от египетски археолози, воден от Амр Нуба. Находката е направена близо до древния град Тива в Горен Египет близо до бреговете на Нил, в Гурна, Луксор.

Находката представлява некропол, използван за погребението на фараони от 17-та династия, царуваща в Тива, а северната част на Египет е управлявана от чуждестранните владетели на хиксосите. Тук са погребани и много висши служители от Новото кралство (1550-1069 г. пр. Хр.). Сайтът Dra ‘Abu el-Naga се намира в близост до Долината на царете и неговите грандиозни гробници, изрязани от скали.

Екипът е открил погребалния паметник в малкото непознато погребение в некропола, който е бил затрупан под купчина развалини, оставени след френски и британски копаещи в началото на 19 век. Според “Луксор таймс”, откритието е направено “на север от гробницата на Тиба TT255 на Рой”, кралски писар.

Гробницата е цялостно и самостоятелно отделение, изработено от кирпич или печена тухла. Смята се, че откритието датира от периода на Рамезида, един от най-големите в историята на Новото царство в Египет. Гробницата била врязана дълбоко в скалата. “Луксор таймс” съобщава, че “това е най-голямата скална гробница, която е откривана осега в древния град Тива.” Това е последното място за почивка на воин на име Джехути Шед Суу.

Името на мъртвия войник е изписано върху цветни стълбове и има и йероглифи, които изброяват неговите военни и цивилни титли. Една от титлите на мъртвеца е била „притежател на печата на краля на Горния Египет“, според „Луксор таймс“.

Това е второто важно откритие на гробницата на военен лидер в последно време. През 2018 г. археолозите открили мястото за погребение на военен герой, „който служил при два различни фараона: Сети I и Рамес II“ южно от Кайро, съобщава Daily Mail.

За Джехути Шед Суу не се знае нищо друго. Въпреки това, той трябва да е бил много силна фигура в своето време, според измерението и местоположението на неговата гробница. Джехути Шед Су трябва да е бил облагодетелстван от фараона, за да получи отличието да бъде погребан в некропола, който е строго запазен за елита. Гробницата, която има няколко помещения, притежава 18 забележителни входа и това сградата с най-многото входове. Пред гробището има двор и два дълбоки кладенеца, разположени в северния и южния ъгли. Гробът на военния се намира в малко гробище и е ограден от две внушителни гробници, принадлежали на кралски служители от 18-та и 19-та династия.

Това гробище вече дава много археологически находки и включва статуи на Ушаби, погребални фигурки, които представляват служители, които ще служат на мъртвите в задгробния живот. Също така е намерена погребална маска, непокътнат папирусов валяк, носещ свещен напис, и някои каменни съдове. На гробището е открита и рядка монета от епохата на Птолемея. Открити са и някои печата, които показват, че на мястото може да има още 50 погребения.

Откриването на гробницата на войника, вероятно най-голямата открита гробница, която не е царска, променя начина, по който виждаме не само некропола, но и погребалните практики на Новото царство. По-нататъшни проучвания могат да разкрият повече за явно могъщата, но мистериозна фигура на Джехути Шед Суу. Това би могло да доведе до повече прозрения за военните и правителството на Новото царство. Смята се, че гробището ще осигури много повече съкровища и находки в близко бъдеще.

Превод – Нина Жишева