Гунейо, ранг и управление на жените, обслужвали корейските кралски особи

Гунейо, ранг и управление на жените, обслужвали корейските кралски особи

17/06/2019 Off By nina

Доброто функциониране на корейските кралски дворове зависело от невидимите ръце на гунейо; шивачките, готвачите, камериерките, носителките на вода и дърва и други служителки. Зад кулисите един дисциплиниран полк, дефиниран по класове и ранг, функционирал ефективно, за да гарантира, че животът на кралските люде тече безпроблемно, без сътресения. Дори кралските съпруги не били освободени от строги процеси на подбор и обучение, за да станат влиятелни дами.

Традиционни роли на Турви

В ранната история на Корея жените управлявали като кралици по свое усмотрение. Кралица Сеондок (606 – 647 г.), например, царувала като кралица на Сила, едно от Трите царства на Корея, от 632 до 647 г. сл. Хр. и очевидно притежавала достатъчно власт, за  да насърчава възраждането на мисълта, литературата и изкуствата в нейното царство.

Животът на жените обаче се променил по време на династията Хосен (1392 – 1910), когато страната се адаптира към неоконфуцианството. Въпреки че в този момент културният прожектор бил изместен върху мъжете, станало ясно, че жените все още имат важна роля в обществото. Много видни позиции традиционно държани от жени от началото на Корея, са оцелели и поради постановление, направено от крал Таехо през 1392 г. Тези позиции са вградени като система, на централни и местни правителствени служби. Освен термина ginyeo (пееща жена) или kisaeng, което произхожда от епохата на трите царства (57 пр.н.е. – 668 г.), имало и друг клас дами, наречени гунейо (палатни жени), съкращение от gungjung yeogwan (дама на кралския двор), което включва съдебни дами и матрони. За първи път те са записани в историята на Гурийо, основната оцеляла история на корейската династия Гурийо (918 – 1392 г.).

Кралици, кралски съпруги и наложници

За да се разберат ролята и задълженията на гунейо, е полезно да се разберат дамите, на които са служили, и изискванията, които са имали към тях. Човек може да се изкуши да си представи кралица, която прекарва по-голямата част от времето си наглеждана и обслужвана от стотици слуги. Ролята на кралицата обаче не е била предопределена за средна жена. Всички дела, касаещи жените в двореца, попадали под нейната отговорност. Тя притежавала върховната власт на наумюнбу.

Превод – Нина Жишева