Г-жа Чипева и всички нейни деца

Г-жа Чипева и всички нейни деца

11/01/2019 Off By djani

В тази рубрика, обичам да ви представям хора, които даряват светлина, вдъхват надежда и разбиват клишетата. Дамата, която ще ви представя днес е любимка на малки и големи, в буквалният смисъл на думата, защото… работи в детска градина. Тя изглежда като модна икона, като момиче, което гони мечтите си уверено и в същото време изпълнява функцията на майка за всички поверени ѝ деца, през целия ден. Приела е нелекото призвание да бъде учител и я върши съвестно и отговорно с ентусиазма на дългогодишен педагог,  и търпението, и енергията на млад човек.

Вече съм ви споменавала, че моят син е диагностициран с аутизъм. Когато беше приет в нейната група, още не знаех какъв късмет имаме. Благодарение на нея (и на трудът на другите специалисти, които работят с него, разбира се), синът ми бележи огромен напредък. Тя е перфектният медиатор между него и останалите дечица в групата. Благодарение на нея, те разбират и уважават, че той е различен. Аз нямам нито думите, нито начинът, някога да се отблагодаря на тази жена. За мен тя е рядко съчетание на брилянтни качества. Уважаеми читатели, представям ви г-жа Анелия Чипева или както децата я наричат галено – „Чипева”.

Джани: Здравейте Госпожо! Кога точно решихте, че искате да бъдете учител?

Г-жа Чипева: Здравейте! Благодаря за поканата да бъда Ваш гост.
Нямам спомен кога точно съм решила, че искам да бъда учител, сякаш винаги съм го знаела и с времето пъзела просто се нареди.

Джани: Удовлетворена ли сте от работата си и бихте ли направили промени в системата, ако зависеше от вас?

Г-жа Чипева:  Ако кажа, че съм удовлетворена, това ще означава, че съм достигнала максимума на своите възможности и, че съм спряла развитието си, а това не е така. Аз съм доста активна и любознателна, обичам да си поставям високи цели и когато ги постигна вече имам нови. Обичам да бъда иновативна и креативна. И това много ми помага в работата с децата. Образователната система се нуждае от доста промени и се надявам с времето те да бъдат реализирани.


Джани: Кое е най-трудното в работата с малки деца?

Г-жа Чипева: Да спечелиш обичта и доверието им още в самото начало и след това да изградиш сътрудничество и партньорство, които във времето да работят като добре смазана машина.

Джани: Родителите помагат ли ви или точно обратното?

Г-жа Чипева: Родителите са изключително отзивчиви и добронамерени когато усещат и виждат, че децата им са щастливи, и ходят с желание на детска градина.
 Ежедневният контакт родител – учител, добрата осведоменост и едно “добро утро” казано с усмивка вършат чудеса.


Джани: От къде черпите вдъхновение и енергия?

Г-жа Чипева: От семейството и една шепа истински приятели. В личен план съм изключително щастлива и обичана. С времето се научих, че не е важно количеството, а качеството и така отсях ненужното от живота си, това, което ме уморяваше и ме правеше нещастна, оставих само това, което ме вдъхновява и радва. Разбрах, че приятели не са тези, които са само добра компания на маса, а тези, които остават до теб, когато всички останали си тръгнат. Те са малко, но са си мои и това ги прави безценни.


Щастлива и богата съм.
Имам семейство, за което всеки би помечтал. Това ме изпълва с вдъхновение и любов, и нали казват, че човек дава навън това, което носи вътре в себе си.


Джани: Има ли нещо, което ви плаши, защото за мен изглеждате като свръх човек?

Г-жа Чипева: Ха-Ха Не. За мен няма невъзможни неща . Но определението свръх човек много ми хареса. Благодаря!


Джани: Винаги ли сте толкова организирана или само в работата си?

Г-жа Чипева: Да. Винаги! Да бъда организирана и дисциплинирана са качества, изградени още от детските ми години. Това, разбира се, дължа на усилията на моите родители, за което им благодаря.


Джани: Разкажете ни някаква смешна случка от практиката ви с децата?
Г-жа Чипева: Последната най-скорошна, за която се сещам, беше по повод празника на християнското семейство. Направих беседа. Говорих, обяснявах, повтарях и затвърждавах. Исках децата да запомнят този ден и този празник. Вечерта едно от децата, прибирайки се вкъщи, казало на родителите си: “Г-жа Чипева каза да не забравя да ви кажа, че днес е деня на индианското семейство” . Добре се посмяхме.


Джани: С какво искате да ви запомнят децата?
Г-жа Чипева:  Всяко дете е различно и ще запомни това, което най- много го е впечатлило.


Джани: Коя е най-голямата ви мечта?

Г-жа Чипева: Да видя детето си пораснало, щастливо и реализирано.


Джани: Знам, че обожавате да пътувате. Има ли място, където искате да се връщате многократно?

 Г-жа Чипева: Да, така е. Обожавам да пътувам, да опознавам нови хора, места, храна и култури. Но дори и целия свят да обиколя винаги, винаги, винаги ще копнея да се връщам у дома.


Джани: Пожелайте нещо на читателите на “Зелен свят” да им се случи през новата година!

Г-жа Чипева: Пожелавам на вашите читатели да бъдат здрави и добри, и да не очакват от живота чудеса, а те самите да ги случват всеки ден, да бъдат откриватели и авантюристи. И да не забравят, че понякога черните периоди в живота са чудесни писти за излитане.

Признайте си… не ви ли се прииска, да се върнете отново в детската градина?!? Аз ще ви стискам палци да попаднете в нейната група…

източник снимки: личен архив

автор: Една признателна майка