Да залепим разбитото сърце? Сърдечен пластир може да го направи!

Да залепим разбитото сърце? Сърдечен пластир може да го направи!

05/07/2019 Off By nina

Революционно изобретение!

Пластир-стимулатор, съдържащ милиони живи стволови клетки, ще може да възстанови сърцето след сърдечен удар, твърдят учените.

Пластирът 3 х 2 см се отглежда в лаборатория от клетките на пациента, след което се зашива върху сърцето и го превръща в здрав работещ мускул. В същото време той освобождава вещества, които лекуват и възстановяват клетките на сърцето.

Говорител на Лондонския кралски колеж на конференция на Британското сърдечно-съдово дружество в Манчестър заяви, че тестовете върху зайци показват безопасността на този метод. Изпитанията при хора трябва да започнат в рамките на две години.

Причината за инфаркт е блокиране на артерията, което предотвратява кръвоснабдяването на сърцето и лишаването на този орган от кислород и хранителни вещества. Това може да доведе до нередовни сърдечни удари и дори до развитие на нелечима сърдечна недостатъчност.

Изследователят д-р Ричард Джаббор казва:

„Надяваме се, че някой ден сърдечните пластири ще бъдат предписани от лекарите след инфаркт. Те могат да бъдат предписани заедно с лекарства за сърдечна недостатъчност – взимате готовия пластир от рафта и веднага го инсталирате. “

Професор Метин Аквиран от Британската сърдечна фондация, финансирал изследването, казва:

„Сърдечната недостатъчност е инвалидизираща и сериозна болест, която не може да бъде излекувана и прави ежедневието много трудно. Ако сърцето се лекува с един малък пластир, това ще промени перспективите за много пациенти.”

Превод – Нина Жишева