Да плуваш в капучино

Да плуваш в капучино

18/01/2019 Off By djani

Мястото, за което ще ви разкажа сега сбъдва мечти от пяна.

Разбира се, че не става въпрос за истинско кафе, а за природен феномен, който превръща бреговите линии на океана в пяна. Наречен е  „Капучино крайбрежие“. Това мистериозно чудо изглежда, че някой е изсипал много кафе и капучино в океана и включил огромен миксер. Разбира се, природата знае как да ни изненада и този път това е плажът Капучино в Ямба в Нов Южен Уелс, Австралия. Близките сгради и местния спасителен център се покриват с пяна . Хората тук се наслаждават на приятната вана с мехурчета, докато издухват мехурчетата от ръцете си.

Този кремообразен, пухкав и пенлив плаж има своето мистериозно обяснение. Създадената пяна се дължи на примесите, които излизат от вълните му. Тези примеси са главно соли, химикали, разложени риби, мъртви растения и водорасли. Всички те се разклащат и разбъркват заедно от мощните течения, които ги карат да образуват мехурчета и по-късно да се носят до бреговете. Колкото по-силен е вихърът, толкова повече пяна създава. И така се образува океанската пяна. Те са доста хладни, когато ги докоснеш.

Морската пяна е глобално явление и варира в зависимост от местоположението и влиянието на околните среди.

Действа и като начин за транспортиране както на организмите, така и на хранителните вещества в морската среда, а понякога и в средите на приливната или наземната среда.

Морската пяна не е токсична, но може да бъде изложена на високи концентрации на замърсители. Тези замърсители допринасят за образуването на вредна морска пяна чрез абсорбция върху мехурчета. Мехурчетата могат да се пръснат и да освободят токсините в атмосферата под формата на морски спрей или аерозол, или могат да останат в пяна. Токсини, отделяни чрез аерозоли и мехурчета, могат да се вдишат от хората или да бъдат интегрирани в хранителната мрежа.

Въпреки, че тази морски пяна няма хубав вкус, колкото вашето кафе, желанието ви да се потопите в кафе, ще бъде изпълнено от тази дестинация!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани