Да помиришем с език

Да помиришем с език

23/05/2019 Off By nina

Изглежда, клетките по езика ни имат способността да усещат аромати.

Изследователите вече знаеха, че вкусът е дълбоко свързан в мозъка с миризмата, която осигурява по-голямата част от сложната информация, свързана с вкуса. Но нов доклад, публикуван на 24 април в списание Chemical Senses, показва, че двете сетива изглеждат свързани и на повърхността на езика.

Изследователи от Monell Chemical Senses Center, изследователска институция с нестопанска цел във Филаделфия, са отгледали клетки за човешки вкус в лаборатория. Тези клетки съдържали няколко важни молекули, които вече се намират в обонятелните клетки, намиращи се в носните проходи, които са отговорни за усещането на миризми. И когато изложили вкусовите клетки на молекули миризми, клетките реагират като обонятелни клетки.

Това е първата демонстрация на обонятелни сензори в човешките вкусови клетки, въпреки че те могат да бъдат намерени и другаде в тялото (включително в червата, сперматозоидите и дори косата).

“Наличието на обонятелни и вкусови рецептори в една и съща клетка ще ни предостави вълнуващи възможности за проучване на взаимодействията между стимула на миризмата и вкуса на езика”, заяви Мехмет Хакан Озденер, старши автор на изследването. Находката показва, че човешките клетки, отговорни за вкуса могат да бъдат по-сложни, отколкото предполагали учените. Вкусът е доста ясно сетиво, което подрежда химикалите в поне пет категории: сладки, солени, кисели, горчиви и умами (просто вкусно). Учените са сятали, че тези прости категории вкусове били интегрирани само с миризмата (заедно с приетото и от други сетива) в мозъка. Но сега те знаят, че преплитането може да се случи преди сензорното въвеждане да достигне до мозъка

Превод – Нина Жишева