Да похапнем по кашмирски – Уазуан

03/01/2019 Off By nina

От сватбени тържества до възпоминания, отбелязващи 40-тия ден от смъртта на член на семейството, празникът на уазуан е неразделна част от семейните събирания в Кашмир. И докато това е неразделна част от кашмирската култура, имената на 36-те ястия и техните изобилни, богати на подправки сосове разказват дългата история на персийски, арабски и централно-азиатски влияния.

Това, което прави уазуан наистина специален, е, че празничната храна може да бъде приготвена само от майстор готвач, известен като уста уаза. И с повече от три дузини ястия, много от които с овче или агнешко месо, участието на професионалист е от съществено значение. Уста уаза води екип от мъже, които омекотяват, нарязват, подправят и смесват месото преди приготвянето на ястията в големи медни казани. Огромни пънове от плодни дървета осигуряват гориво за огньовете, които горят под съдовете, поставени върху ниски тухлени опори.

Докато месото и сосовете къкрят, членовете на семейството (отделно мъже и жени) се събират на групи от по четирима около широки, покрити с калай медни табли, наречени трамис. Използвайки дълги черпаци, уазите, или понякога мъже от семейството, сервират ястие след ястие върху таблите. От ребра, пържени в ги (tabak maz), през кюфтета от овче месо (rista) до агнешка плешка, приготвена в мляко и подправки (aab gosht). Празникът изобщо не страда от липса на аромати. Особено любим е кашмирският специалитет роган джош, богата червена яхния от задушено овнешко месо и сос с подправки като джинджифил, чесън, огнено люти червени чушки, карамфил и канела.

Ястието се сервира върху купчинки от ориз с кисело мляко, гарнирано с кашмирски шафран и кисели краставички. Завършекът е кава, традиционен ароматен кашмирски чай, ароматизиран с кардамон и гарнирани с бадеми.

rogan josh

Всъщност, празникът е толкова богат, че във всяка табла обикновено се сервира от 8 до 13 килограма месо и може да отнеме повече от два часа за да бъде изядено.

Отпадъците не се изхвърлят. Много уазани завършват с пликове за кучешка храна или самите гости си взимат от храната за в къщи. Но за тези, които не са в списъка на гостите, в Кашмир има няколко ресторанта и сергии за храна, които сервират типична уазан храна.

Автор – Нина Жишева