Да се отпуснем с “рахат” локум

Да се отпуснем с “рахат” локум

28/01/2019 Off By djani

Локумът е традиционен деликатес на Балканския полуостров.

В Истанбул, в края на 18 в., този деликатес е бил предложен на султана от турския сладкар Али Бекир. През 1897г. внукът му въвел турското наслаждение в Брюксел, получил златен медал на изложбата и сключил договори за доставка в Европа. Към момента локум се произвежда в повече от 50 страни по света.

Най-често на рафтовете на магазините или на пазарите се продава под формата на нарязани парчета, обилно поръсени с пудра захар. Или т.нар  „Рахат локум”.  В превод – „Локум за удобство” на малки хапки.

Това е турска наслада, вкусен сувенир, който най-често носят туристите от слънчевите турски курорти. Той може да бъде с всякакъв цвят и с голямо разнообразие от пълнeж в състава си: орехи, лешници, лимони, шоколад, кокосови стърготини. Също така може да се намери и локум с парченца плодове.

Основните компоненти на състава, които присъстват във всички видове локум са: нишесте, вода и захар.

Захарта се отнася до генератори за бърза енергия. След употреба е налице добро здравословно състояние и прилив на жизненост. Глюкозата ускорява отделянето на серотонин в кръвния поток и под действието му човекът подобрява настроението си. Друга съставка в локума е нишестето. Веществото е верига от захари и по време на процеса на усвояване се отделя голямо количество енергия.

Нишестето заедно с глюкозата се отнася до средствата, които помагат на организма да се справи с вирусите. Заслужава да се отбележи, че продуктът ще има полза само при умерено потребление.

Използването на плодове или ядки засилват хранителната стойност на локума.. Но само в случаите, когато за приготвянето се използва истински. Ядки, сокове  и розови листенца – всички те съдържат някои витамини и минерални компоненти, които ще бъдат много полезни за тялото. Ядките са по-устойчиви в това отношение, затова турската наслада с ядки, може да се счита за най-полезна.

Оказва се, че освен много вкусен, той е и полезен в определено количество. Някои хора приготвят домашен сироп с локум за подпомагане лечението на кашлица.

Аз се надявам да имате хубави поводи да го хапвате в автентичен вид на място, да отпивате от турското си кафе на малки глътки, наоколо вълните на Босфора да се плискат под крясъка на чайките, вие да разполагате с цялото свободно време на света и да ви е едно блажено…същински рахат… Нека!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани