Да спестим малко пари?

Да спестим малко пари?

27/11/2018 Off By martha

Нека сме честни – кой не харесва да има пари? Малко от нас могат да си позволят глезотии. Някак си парите винаги не ни стигат. Вярно е, че цял живот работим да постигнем нещо, но неотменна част от процеса са пари. Никой няма да се обиди, ако има малко повече…

Един от начините да спестим някой друг лев е да си направим кафе в къщи. Колко от вас си купуват кафе сутрин на път за работа? За цял месец можем да спестим 50+ лева, ако инвестираме с термос чаша и си правим кафето вкъщи преди да излезем. Този принцип важи и за храната. Много е лесно да си купим обяд, но ако следите покупките си ще се изумите колко много пари давате за храна навън. Ако готвите, най-лесното решение е да правите достатъчно количество, че да можете да си вземете готова храна без да хабите допълнително време. Така можете да си приготвите обяда по ваше усмотрение.

Друг метод е да ограничим парите за транспорт. Ако имате възможност и няма да отнеме повече от 30 минути, по-добре сложете слушалките, пуснете си хубава музика, подкаст или аудио книга и изминете разстоянието на крак. Дори няма да усетите как минава времето.

Внимавайте при покупките. Трябва да свикнем да сравнявам цените на онлайн магазините. Много от тях преувеличават цените си заради простата услуга, че ви ги доставят до вас. За този вид пазаруване, най-удачно е да се чакат големите намаления. Разгледайте сайта, направете си акаунт там щом потвърдите, че не е фалшив и добавете нещата, които искате в количката или любими. Моментът, в който има голямо намаление, вземете желаните покупки за сравнително по-малка цена. Да, не става веднага, но наистина има ефект.

Много често се случва да не употребяваме купоните за намаления, които получаваме от работа или по пощата. Те са добър начин да закупим неща, които са малко по-скъпи или луксозни без да унищожаваме напълно бюджета си. Чрез тях можем да си позволим да се поглезим дори и да нямаме паричните средства. Нека пазаруваме умно, а не безразборно и импулсивно. Нека не оставяме парите да ни командват, а ние да командваме тях.

Автор: Мартина С. Попова