Да спрем ли да ядем месо?

Да спрем ли да ядем месо?

16/11/2018 Off By martha

Учените са открили връзка между обработените месни продукти и раковите образования. Може би вече сте чували как някой хора казват, че да ядеш месо е толкова вредно за тялото ти колкото да пушиш цигари. Тази екстремна гледна точка не е много правилна. Щом учените, които да открили тази връзка не казват, че не трябва да ядем неща като бекон, тогава няма причина да се вслушваме в хорските приказки.

Целта на Световната здравна организация е да идентифицират неща, които евентуално могат да причинят рак. Сега те са анализирали червеното месо, както и обработеното. Изследвали са цели популации от хора и докладват, че обработените меса като кренвирши, кебапчета и подобни наистина причиняват рак. По-точно, ако се консумират всекидневно увеличавате рискът да получите рак. Пример дават с това, че ако ядете бекон всяка сутрин риска от рак се увеличава с 1%.

Все пак процентът е малък и е категоризиран в първата категория за сила от научни изследвания на неща, които предизвикват рак. В тази група се поместват цигарите, плутоний, дървесен прах и сажди. Не всички тези неща са еднакво опасни. Червеното месо обаче е категоризирано в категория 2А. Нещата в тази група са най-вероятно опасни, но няма достатъчно доказателства, за да се потвърди.

Рака е мутация на ДНК-то на клетките и те почнат да се размножават безспирно. Определени химикали се създават при обработването на месото, а готвенето след това може да доведе до още повече. При поглъщане и обработване в тялото тези вещества се натрупват и с времето могат да нарушат ДНК-то и да създадат ракови образования.

Това означава ли, че трябва да спрем да ядем месо?

Зависи… Колко ви харесва? Ако ядете месо при всяко едно хранене, може би е време да го понамалите поне малко. Ако си хапвате от време на време вероятно риска за вас не е особено значителен. Ако сте от тези, които изобщо не ядат месо, можем само да ви ръкопляскаме на упоритостта. Новото откритие за месото не ни предоставя никакви здравословни съвети, така че явно оставят изборът на нас.

Автор: Мартина С. Попова