Дворецът на Краля Слънце – Част I

Дворецът на Краля Слънце – Част I

27/10/2018 Off By martha

Всички познават крал Луи XIV като Краля Слънце. Това е наименование, което той сам си е заслужил през годините му като владетел. Той е вероятно най-познатото знатно име из френските кралски особи. Имал е изключително добра стратегия, чрез която да спре богаташите, бароните и лордовете, политиците и конкуренцията му да не се карат и да не създават война.

Това е бил дворецът Версай.

Всички започва с ловната хижа на баща му. Тя била извън Париж, което означавало далече от претенциите и вечните кавги в града. Като дете той прекарал огромно време там и бил пристрастен към това място. Решил да превърне тази малка хижа в най-пищният и красив дворец в света. Краля нарежда да се започне обновяване като разчертава огромна площ земя, из която ще се простира двореца. В период от 50 години са продължили ремонтите като са се добавяли все повече и повече постройки. Версай се превърнал в най-голения комплекс в цяла Европа.

Главната идея на Луи XIV била да събере елита на франция. Той не пътувал често до Париж, за това ако някои има искане към него е трябвало да пропътува целия път до Версай. Не само това, но когато пристигнали, те се озовали накрая на огромна опашка от знатни персони, които чакали за същото нещо. Понякога е трябвало да чакат с месеци за покана. Краля гостоприемно ги приютявал и ги глезел с всевъзможни неща. Организирал балове и огромни сабития, на които богаташите нямало как да издържат да не се изфукат. Той косвено ги карал да си хабят парите и времето за скъпи облекла, да се напиват и дори в случаи да забравят защо изобщо са дошли.

Самият Луи XIV бил доста параноичен и наредил да се шпионират най-важните особи в двореца. Били са следени писмата и разговорите на политиците и всичко било докладвано на краля. Така той знаел всичко – кой го харесва, кой не, кой какво планира срещу него или кой с чия жена спал. Естествено използвал всичката информация срещу тях. Така той реално забаламосвал и получил цялостен контрол върху елита на Франция, които живеели под неговия покрив.

 

Автор: Мартина С. Попова