Дворецът на Краля Слънце – Част II

Дворецът на Краля Слънце – Част II

28/10/2018 Off By martha

По всяко едно време имало около 10 хиляди човека във Версай. Крал Луи XIV преместил правителство и съда в двореца. Допълнително построил сгради само за кралското семейство и всичките управителски департаменти, както и съдебни зали. С толкова голямо количество народ в двореца са се нуждаели от огромно количество персонал, за да се обслужат всички. Построил отделна сграда и за тях.

Към края на царуването му, Луи XIV преместил спалнята си по средата на двореца. В тази стая посетителите можели спокойно да наблюдават как краля се събужда, облича и съблича, измива, бръсне се и т.н. Това е била чест предоставена само на най-лоялните и това било цяло зрелище.

Неспорно Луи XIV бил много суетлив, но успял да направи и всички останали такива. Често поставял тематики на пищните, екстравагантни балове, които правил. Аристократите, които следвали неговите условия получавали „точки“ и той ги имал в предвид като ставало дума за заявки към него от политически род. Той успял да накара много да му правят услуги в замяна на неговата благосклонност към тях. Тези, които не следвали правилата били избутани в сенките като всеки път в който са искали да се свържат с краля им е било казвано, че той е прекалено зает.

Изумително е да се представи как всички тези знатни особи биха захвърлили животите си в града и биха се преместили да живеят във Версай в малки апартаменти с цялото си семейство. Двореца се превърнал в една голяма „гимназия“ със слухове за какво ли не и кой ли не. Докато всички се стресирали върху това как изглеждат или кой говорел зад гърба им, кралят имал свободата да властва така както той искал. Той осъществил плана си да отнеме силата на аристокрацията.

Бляскавият дворец Версай сияе толкова силно днес както и създателя му на времето. С красиви позлатени декорации, изумителни градини и фонтани, до превъзходна архитектура и пищност, това не е място за изпускане.

Автор: Мартина С. Попова