Десертът, който уби един крал

11/03/2019 Off By nina

Адолф Фредерик е шведски крал, живял през 18-ти век. Въпреки че е управлявал Швеция в продължение на почти 20 години, той не е известен и нищо значитено не се е случило по време на дългогодишното му управление. И все пак има нещо в живота на краля, което го е вкарало в историята – неговата смърт. За него казват, че бил „който се наял до смърт“, тъй като се съобщава, че е починал от преяждане.

Адолф Фредерик е роден на 14 май 1710 г. в Готорп, Шлезвиг, Германия. Неговият баща е Кристиан Август, а майка му е Албертина Фредерика от Баден-Дурлах.

Самият Адолф Фредерик е по-малкият син и не се е очаквало да наследи титлите на баща си. Всъщност, когато Кристиан Август починал през 1726 г., той бил наследен от неговия най-голям син Шарлс Август. Шарл Август починал през следващата година и след като бил бездетен, бил наследен от Адолф Фредерик.

Адолф Фредерик щял да остане незначителен германски благородник, ако не била Елисавета, императрицата на Русия. По време на Руско-шведската война, продължила от 1741 до 1743 г., шведите били победени от руснаците и били принудени да подпишат Договора от Обо. Една от основните причини за войната била желанието на Швеция да си възвърне Финландия, която била окупирана от Русия след Великата Северна война. Заплашвайки да анексира Финландия, Елисавета успяла да принуди шведите да изберат Адолф Фредерик като наследник на шведския трон.

Адолф Фредерик умира на 12 февруари 1771 г. на 60-годишна възраст. Денят на смъртта му е известен като Феттисдаген, което, буквално преведено, означава „Дебел вторник“, шведски еквивалент на Масления вторник. Тъй като на следващия ден било началото на Великия пост, предишната вечер поднесли на краля обилна вечеря. Сведенията твърдят, че кралят се насладил на омари, хайвер, кисело зеле, пушена риба и шампанско. Освен това, царят погълнал 14 порции сандвичи с бита сметана и бадемово масло, сладко руло, пълно със сметана – ястие, което м Швеция традиционно се консумира на Fettisdagen. Адолф Фредерик умира скоро след това разкошно последно хранене и често се смята, че именно десертът е причината за смъртта му.

Превод от английски – Нина Жишева