Джаботикаба

Джаботикаба

18/02/2019 Off By djani

В търсене и опознаване на чудесата на великата природа, човек се натъква на какво ли не. Последното удивително бижу, което ме впечатли, носи странното име Джаботикаба. Може да го срещнете още под наименованието – Бразилско гроздово дърво.

Удивително и необичайно, на първо място, то се отличава със специалният си  начин на формиране на плодове. Цветята и плодовете на растението се развиват, освен на клоните и върху самия ствол. Този необичаен природен феномен се нарича caulifloria.

Джаботиба е доста голямо и високо вечнозелено дърво. Ако расте в благоприятни условия, височината му може да достигне 12 м. Растежът на това дърво продължава доста дълго и бавно. То се характеризира с лъскави овалноланцетни листа, както и с изненадващо красиви бели съцветия. То често се отглежда като декоративно вътрешно дърво.

Както дивите, така и култивираните сортове джаботиба в момента се намират в Южна Бразилия, Северна Аржентина, Парагвай и Боливия. Освен това, дървото се среща и в Колумбия, Уругвай, Филипините, Перу, Куба и Панама.

Зрелите плодове на дървото джаботиба са без костилки и имат кръгла или елипсовидна форма. Повърхността им е лъскава, с много красив виолетов цвят, подобен на този на кестен. Размерът на самия плод  е 4 см. в диаметър. Плодът съдържа 4 големи семена.

Вкусът на плодовете на джаботикаба може да се сравни с този на дивото грозде. Приятната сладост се разрежда с лека и не по-малко приятна киселинност. Поради невероятния си тъмен цвят, тези плодове се използват много често за приготвяне на сокове, вина и други алкохолни и безалкохолни напитки.

Плодовете Jaboticaba не само се ядат пресни, но и се използват за приготвяне на вкусно сладко, мармалад и желе. Те често са важна съставка в алкохолните напитки. Това се улеснява от характерна черта – събраните плодове започват да ферментират след три дни.

Интересното е, че хората в Бразилия активно използват джаботикаба за медицински цели. Например, сушени плодови кори, за да направят отвара, която се твърди, че е много ефективна в борбата срещу астма, диария и дизентерия. Плодовете на това дърво имат много благоприятен ефект при лечението на възпалени сливици.

Природата е измислила безброй начини да ни удивлява и помага. Ние трябва просто да бъдем благодарни и да я пазим. Не звучи толкова трудно, а всъщност…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани