Джамията Шейх Зайед – вяра окъпана в кристали

Джамията Шейх Зайед – вяра окъпана в кристали

14/02/2019 Off By djani

Голямата джамия Шейх Зайед в Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства, е най-голямата джамия в страната, тя е ключовото място за поклонение за ежедневни молитви. 

По време на Ид тя може да бъде посетена от повече от 41 000 души. 

Построена е между 1996 и 2007г. Тя е проектирана от сирийския архитект Юсеф Абделки. 

Проектът е на вече покойния президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ), шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, който иска да създаде структура, която да обедини културното многообразие на ислямския свят с историческите и съвременни ценности на архитектурата и изкуството.

В западните минарета се намират офиси. От там се управляват ежедневни операции и служи като център за обучение чрез своите образователни, културни дейности и програми за посетители.

Библиотеката, разположена в североизточната част, служи на общността с класически книги и публикации, отнасящи се до редица ислямски предмети: науки, цивилизация, калиграфия, изкуства  и монети, включително някои редки публикации от повече от 200 години. Колекцията съдържа материали на широк кръг от езици, включително арабски, английски, френски, италиански, испански, немски и корейски. Дизайнът на джамията Шейх Зайед е вдъхновен от  персийския стил. Структурата на купола и планът на джамията са вдъхновени от джамията Бадшахи. Арките му са типично мавритански, а минаретата са класически арабски.

Под ръководството на изпълнител oт Италия в нейното изграждане взимат участие повече от 3000 работници и 38 подизпълнители. 

Естествените материали са избрани за голяма част от дизайна и конструкцията, благодарение на дълготрайните си качества, включително мраморен камък, злато, полускъпоценни камъни, кристали и керамика. Занаятчиите и материалите идват от много страни, включително Индия, Италия, Германия, Египет, Турция, Мароко, Пакистан, Малайзия, Иран, Китай, Великобритания, Нова Зеландия.

Джамията е достатъчно голяма, за да побере над 40 000 богомолци, а основната зала за молитви може да побере над 7000 души. Има две по-малки молитвени зали с капацитет по 1500 души, една от които е молитвената зала за жени.

В четирите ъгъла на двора има четири минарета.

Голямата джамия Шейх Зайед има много специални и уникални елементи: килимът в основния молитвен салон се счита за  най-големият килим в света. В килима има 2 268 000 000 възела.

Голямата джамия Шейх Зайед има седем вносни полилея от немска фирма и включват милиони кристали Swarovski. 

Уникалната система за осветление е проектирана от осветителни архитекти, за да отразят фазите на луната. Красиви синкави сиви облаци се прожектират в светлините върху външните стени и стават по-ярки и по-тъмни според фазата на луната.

96-те колони в главната зала за молитви са облечени с мрамор и инкрустирани с перли , една от малкото места, където може да се види тази изработка. 

 99- те имена на Бога (Аллах) са поместени на стена в традиционна калиграфия, проектирана от известния калиграф Мохамед Ал Mandi TAMIMI. Стената има и фино оптично осветление, което е интегрирано като част от органичния дизайн.

През 2013г. певицата Риана получава отрицателни критики за снимки, с джамията на заден план, по време на частно посещение. По време на инцидента, тя е била представена по начин, считан за обиден и провокативен. Персоналът я моли да напусне след инцидента.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани