Джинджифилът – лекарството чудо

Джинджифилът – лекарството чудо

13/10/2018 Off By martha

Джинджифилът, известен като едно от най-добрите средства за сгряване на организма при настинка, има и множество други приложения. Едно от тях е, че лютивият корен активира метаболизма, поддържа стабилно нивото на кръвната захар и стимулира производството на хормона лептин, който подава сигнал към мозъка, че сме сити. Това намалява пристъпите на остър глад и кара организма да изразходва приетите калории и дори да използва резервите, отложени под формата на тлъстинки.

Известно е, че една от причините за наднорменото тегло е неутолимият апетит, честата причина за който е стресът. Силното собствено ухание на джинджифила противодейства на този повлиян от емоциите подтик за ядене. Прекалено големите изисквания в работата, а понякога и в личния живот объркват целия организъм. Отделя се повече от хормона на стреса кортизол. Обмяната на веществата се забавя и се трупат тлъстини, особено на корема. Растителните вещества в джинджифила възвръщат хормоналния баланс и спират свръхпроизводството на кортизол. Всеки, решил са де бори с килограмите с ограничаване на яденето, знае, че намаляват енергията и желанието за движение. Етеричните масла на джинджифила притежават невероятната способност да ободряват и вдъхват енергия.

Ефектът на ускоряване на обмяната на веществата се нарича „термогенеза”. При него енергията от храната се превръща в топлина. Телесната температура леко се покачва и мазнините се изгарят. Подобно на чилито и джинджифилът ускорява този процес, подпомага и храносмилането.

Как да разпознаем качествения джинджифил?

Много просто – пресните корени са твърди и сочни, цветът им е светложълт отвътре и имат гладка кожа. Колкото по-свеж е коренът, толкова по-лесно се бели и стърже. Ако го държите на стайна температура, джинджифилът бързо ще изсъхне и сбръчка. В хладилника може да го съхраните от две седмици до един месец, особено ако го завиете в кухненска хартия.

Проучване, проведено в Ню Йорк доказало, че обмяната на веществата на мъжете, които пиели напитка с джинджифил на закуска, се повишила с 20%. Те оставали по-дълго време сити, след като хапвали мъфини и портокалов сок в сравнение с дните без джинджифил. Използвали възможно най-простата рецепта – ¼ ч.л. прах от джиндифил се разбърква с 250 мл. вода. Може да се добавят 2 с.л. портокалов или лимонов сок. На обяд може да се пие джиндижфилов чай с лед – 50 г корени се обелват, настъргват, заливат се с ¼ л студена вода и се оставят 20 мин. После се прецежда.

 

Автор: Мартина С. Попова