Джинджифилът ни прави по-малко критични

Джинджифилът ни прави по-малко критични

15/01/2019 Off By nina

Може би е хубаво да мислим за себе си като за разумни същества със силен и непоколебим морален компас, но науката предполага друго. Нашите емоции, физическо здраве, навици за развлечение и, очевидно, диетата могат да бъдат опустошителни за съвестта ни, манипулирайки способността ни да правим безпристрастни морални преценки.

Изследователи от Университета в Британска Колумбия в Канада установиха, че когато на хората им се дава джинджифил (ценен заради свойствата му срещу гадене), вземането на решения в различни трудни ситуации – от това да пият вода от неизползвана тоалетна чиния до това да разговарят с бившето си гадже зад гърба на настоящия си партньор – са по-тежки от тези на контролната група, на която предлагали само захарни хапчета. Техните статии вече са публикувани в Journal of Personality and Social Psychology.

В поредица от проучвания, в които и опитните групи и групата на изследователите не знаят коя от двете групи какво получава, на доброволци дават или джинджифилова капсула, или плацебо хапче. За първото проучване, 242 участници били помолени да оценят колко отвратени са се чувствали, когато им представят поредица от обективно отвратителни снимки – от гнило месо (умерено отвратително) до мъж, който повръща в тоалетна (силно отвратително).

Във втория експеримент, 306 били помолени да оценят колко нередно е решението „нарушения на нравствеността“, като изключително тежък пример е представен бракът между братовчеди и умерено тежък – работник в морга, докосващ отвореното око на труп.

Третият е повторение на втория с по-голяма извадка (497), а четвъртият изисква 504 участници отново да оценят отвращение към серия от морални дилеми. Но вместо да се ограничават до „нарушения на нравствеността“, участниците в четвъртото условие били помолени да направят и преценки за редица ситуации, включително вреда/грижа (напр. удари състудент без причина), нарушение на справедливостта (измама при тест), на лоялността ( напр. жена, която не присъства на погребението на родител, защото са се карали), на авторитета (напр. тийнейджър, който разрязва гуми на ченге) и морални нарушения на нравствеността (например човек изяжда кучето си след като е било убито в автомобилна катастрофа).

Резултатите показват, че когато участникът е приел джинджифил, той е по-малко осъдителен за умерено отвратителни и тежки образи и ситуации, но не и за силно отвратителни и тежки образи и ситуации. Това подсказва, че анти-гадене свойствата на джинджифила въздействат на нашите морални решения, поне до известна степен, поставяйки тежест зад идеята, че когато става въпрос за въпросите на съвестта, ние се ръководим от вътрешните си чувства.

За щастие, ние не зависим напълно от това, което сме имали за вечеря – свойствата на джинджифила изглеждат прекалено меки и културните идеи за морал са твърде вкоренени, за да имат забележим ефект върху по-тежките ситуации.

“Това дава доста добри доказателства, че когато правим морални преценки за нравствеността, част от решенията ни зависи от това колко гадно се чувстваме в ситуацията”, каза Джесика Трейси, професор по психология в Университета в Британска Колумбия.

Спомнете си това, следващия път, когато хапвате джинджифилова бисквитка.

Автор – Нина Жишева