Дива фотография

Дива фотография

15/08/2019 Off By martha

Технологията за улавяне на камери придаде на учените несравним поглед към тайния живот на дивата природа.

От изследвания до опазване, капаните за фотоапарати са променили нашите знания за дивата природа. Въпреки че датират от повече от сто години, капаните за камери стават все по-популярни напоследък, особено с въвеждането на цветната фотография.

Дистанционно поставените камери, оборудвани със сензори за движение и инфрачервени лъчи, капаните на камерите се активират предимно от движение. Способността им за автономно улавяне на животни на филм с минимални смущения се оказа предимство на света на науката в частност.

„Причината за капаните на камерите е страхотна е, че като записвате снимката, вие също имате проверяем запис на данни“, казва Роланд Кейс, зоолог и експерт по капан за камери в Музея на природните науки в Северна Каролина и Държавния университет в Северна Каролина в Роли ,

„Един от най-фундаменталните аспекти на науката е, че нещо е проверимо.“

Например през 2017 г. капан за камери намери за първи път доказателства за кучешки кучета, живеещи на север от Панама. Невероятно редките кадри предоставиха на учените нови данни за един от най-слабо разбраните месоядни животни в света.

Хората власт
Като научен инструмент, капаните за камери не са предназначени да правят снимки на красотата – вместо това, целта им е да получат картина на това, което живее на определено място. Въпреки това, все повече лайпъни демонстрират интерес към изкуството и науката за залавяне с камери.

Will taking a photo with a meerkat on his lens!

Например гражданските учени често задават капани за камери в задните си дворове и споделят резултатите с учени, които от своя страна могат да анализират данните и да ги сравняват с други области.

Уникалното сътрудничество „и двете включва хората в научните изследвания и помага на хората да научат повече за животните“, казва Кейс.

Капаните за камери безспорно имат своите недостатъци – основен от тях е цената. С развитието на технологиите обаче заснемането на камери ще става само по-евтино и по-високо качество – което обещава повече представа за различните видове на света.