Добавките с витамини и минерални може да ви убият

Добавките с витамини и минерални може да ви убият

11/04/2019 Off By nina

Получаването на правилното количество витамини и минерали може да намали риска от ранна смърт, но те трябва да идват от храна, вместо от добавки, сочи проучване, публикувано във вторник.

Изследователи от Университета Tufts твърдят, че не са открили връзка между употребата на хранителни добавки и по-ниския риск от смърт.

Healthy diet. Natural organic food – meat, dairy products, vegetables, fruits, oils. Vitamins and minerals.

Проучването анализира данни от по-голямо проучване на здравето и храненето, проведено от 1999 до 2010 г. Повече от 30 000 участници на възраст над 20 години отговарят на въпроси относно употребата на хранителни добавки.

Резултатите показват, че хората, които получават достатъчно количество витамин К и магнезий, намаляват риска от ранна смърт, а тези, които получават достатъчно витамин А, витамин К и цинк, имат по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Тези ползи са били спечелени само, когато тези хранителни вещества са дошли от храни, а не от добавки.

“Докато употребата на добавки допринася за повишаване на общия прием на хранителни вещества, съществуват полезни връзки с хранителни вещества от храни, които не са включени в добавки”, казва Фанг Фанг Джанг, автор на изследването и доцент във Friedman School of Nutrition Science and Policy в Университета Tufts.

Изследването е публикувано в списанието Anals of Internal Medicine.

Проучването установи, че излишният прием на калций чрез добавки е свързан с по-висок риск от смърт от рак. Изследователите казват, че няма връзка между риска от рак и приема на калций от храната.

Няколко проучвания поставят под въпрос необходимостта от добавки и дали всъщност подобряват цялостното здраве.

Миналата година проучване, публикувано в рецензирания вестник на Американския колеж по кардиология, откри добавки с витамини и минерални, които не предлагат измерими ползи за здравето за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Изследване през 2017 г. предупреди, че мъжете, приемащи твърде много витамин В, могат да удвоят риска от развитие на рак на белия дроб.

Превод от английски – Нина Жишева