Добрата диета предотвратява депресията

Добрата диета предотвратява депресията

18/02/2019 Off By martha

Депресията може да повлияе негативно на апетита, но може ли лошите хранителни навици да понижат настроението ви?

Съществува ясна връзка между качеството на диетата и риска от депресия. Със по-здравословна, богата на растителни храни диета може да се предотврати депресията. Хората с по-средиземноморска диета имат 33% по-малък риск от развитие на депресия, отколкото хората, чиято диета най-малко прилича на този модел хранене. Следвайки традиционната средиземноморска диета, която избягва преработени храни и храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар и консумиране на повече храни, богати на омега-3, фибри, витамини, магнезий и полифеноли, може да намали риска от депресия.

Лошата диета може да повлияе на психичното здраве, като причини увреждане на мозъка. Това може да се дължи на оксидативен стрес, инсулинова резистентност, промени в кръвния поток и възпаление. Диета, богата на противовъзпалителни и антиоксидантни компоненти, често срещани в плодове, зеленчуци, ядки и виното (в умерени количества), може директно да повлияе на мозъка, като го предпази от оксидативен стрес и възпаление.

Husband and wife playing hula hoop in the park

Последните проучвания предполагат, че диетата може да повлияе на образуването на мозъчни клетки (неврони), особено в частта на мозъка, наречена хипокампус, който е свързан с регулиране на настроението. Има и нови доказателства относно микробите в червата. Тези микроби могат да разрушат хранителните вещества, които ядем, и да създадат молекули, които могат да бъдат възпалителни. Те общуват с червата и мозъчните неврони и следователно могат да повлияят на поведението. Диета е ключов модулатор на микробиозата в червата. При проучвания върху животни, яденето на растителни храни подобрява микробния състав в червата, докато диета с високо съдържание на мазнини изглежда нарушават микробния баланс. Когато има дисбаланс в микробите в червата, може да накара червата да станат пропускливи, като позволят на големите молекули да преминат в кръвния поток и те ще могат да взаимодействат с мозъчната функция.

Нарастващите доказателства за хранителна психиатрия предполагат, че професионалистите в областта на психичното здраве трябва сериозно да обмислят възможността за консултиране с пациенти, които са изложени на риск от депресия, за това какъв е техният хранителен режим и какъв вид храна консумират дневно. Малката промяна може да постигне голям ефект.

Автор: Мартина С. Попова