Домашно на 1800 години

Домашно на 1800 години

09/01/2019 Off By nina

Древна восъчна плочка, съдържаща „забележителни примери“ от домашна работа на египтянче по древногръцки език отпреди 1800 години. Домашното включва правописни упражнения, графици и краснопис. Тази рядка и ценна представа за това как древните деца са били обучавани е била скрита за съхранение в продължение на 40 години, но сега ще бъде показана в Британската библиотека като част от интерактивната изложба „Писането – да оставиш своя отпечатък“, между 26 април и 27 август 2019 година.

Восъчна диптика с част от домашната работа на египетско дете отпреди 1800 години. Текстът представлява цитат от поема на Менандър

В доклад в “Дейли мейл”, Роли Кийтинг, главен изпълнителен директор на Британската библиотека, споделя, че “домашното показва два реда на гръцки, издълбани във восъка с писалка от дете, за което се смята, че е осем или деветгодишно. “Домашната работа е на дете от началното училище през втори век в Египет, когато все още са писали върху такива малки плочки, с размерите на iPad mini. “

Статия в библиотеката на университета в Мичиган обяснява, че восъчните плочки са „уникални сред древните материали за писане“, защото могат лесно да бъдат изтрити и използвани повторно. Те са оформени чрез нанасяне на тънък слой восък върху плоско парче дърво с повдигнати ръбове. ”И що се отнася до изпълнението на буквите, използвали са „стилус“, приспособление, оформено като молив, с остър край за писане и плосък край за изстъргване на восъка, за да се заличат грешките.

Върху древната восъчна плочка детето е изписало думите на цитат, който гласи: „Трябва да приемате съвет само от мъдър човек.” Но това, което е забележително за писането на детето, е вниманието му към детайла, особено в изравняването на буквите и думите. То е използвало тънко начертани линии, които да му помогнат да постигне перфектно хоризонтално подравняване и да се увери, че всичките букви са с еднаква височина.

Други средства за писане, използвани в древността, включват мастила върху папирус и резба върху камък. Доклад на National Geographic от 2011 г. разказва как археолозите, правили разкопки в маслинова горичка в съвременното село Иккайна, са открили древна плочка, създадена от „микенски писар между 1450 и 1350 г. пр.н.е.“. Според археолозите плочката е била смятана за “магическа или загадъчна” по това време.

Повече от 100 обекта от колекцията на Британската библиотека ще бъдат изложени на изложбата. Уeбсайтът им я нарича “мостове на 5 000 години” и ще “обхваща пет континента”. Изложбата започва с египетски йероглифи, издълбани върху каменна плоча и ранни примери на печатни текстове като тези от Псалтира от Майнц, до най-новаторските инструменти за цифрови комуникации, които използваме днес. ”Сред древните иновации, които се показват са: китайска пишеща машина, копието на Ulysses от Джеймс Джойс, 60 000 петиции срещу разделянето на Бенгалия, татуиращи инструменти, извадки от тетрадките на Леонардо да Винчи, печатно издание на Кентърбърийските разкази на Чосър от 1470.

Автор – Нина Жишева