Домашно приготвени препарати срещу вредители

Домашно приготвени препарати срещу вредители

10/04/2019 Off By djani

Възможно е да се елиминират щетите, причинени от домашно и градинско пръскане. Използването на определени материали, които могат да се прилагат в съответствие с принципите на биологичното земеделие,  могат лесно да се приготвят. За да използвате домашно приготвени естествени пестициди, ето някои  рецепти:

Спрей с чесново масло: има отблъскващ ефект върху вредителите. При смесване с минерално масло или чист сапун се появява ефективен инсектицид. Ефективен е срещу листни въшки, бяла муха. Някои производители са установили, че за картофените бръмбари и червените мравки не са ефективни. За приготвянето на спрея е необходимо да се държат 3 чаени лъжички фино нарязан чесън в минерално масло в продължение на най-малко 24 часа. Бавно се добавя половин литър вода. След смесване сместа се прецежда. 1-2 супени лъжици от смеската се хомонигезират с половин литър вода. Трябва да се направи така, че цялата повърхност на растението да е влажна.

Спрейове, приготвени с билки: Разтвори от ароматни билки се използват от много биологични производители. Тези разтвори имат отблъскващ ефект за вредителите. За тази цел се използват растения като Sage, Tansy, Thyme. В допълнение, тези разтвори се използват срещу вредители, които се хранят с листа.

Червени прахове:  черен пипер, червен пипер, копър, джинджифил, всички те съдържат капсаицин,който има отблъскващ ефект върху насекомите. Синтетичният капсаицин може да бъде произведен за използване на полето. В едно проучване е установено, че 1/25 от 28 грама капсаицин намалява броя на яйцата на вредителите, когато се поръсва около лук, зеле и морков. Прилагането трябва да се повтори след дъжд или напояване.

Никотинов спрей: Получава се от тютюневото растение, който е токсичен за насекоми. Най-голямото предимство на домашния никотинов чай ​​е неговата ефективност, която продължава няколко часа. Друг много важен фактор е, че той не е токсичен за пчелите. Никотинът се използва срещу почвени вредители, като се нанася върху коренната област на растението. При листните вредители, листата трябва да се пръскат изцяло. Никотинът се абсорбира от листата на растението и присъства в растението няколко седмици. От съображения за безопасност е по-добре да се използват само млади растения и един месец преди прибиране на реколтата. 

Приготвен от  Невен: невен се смесва с вода и сапун за приготвяне на разтвор. Този разтвор има отблъскващ ефект при листни въшки, ларви и мухите.

Вода от коприва: Прилага се срещу листни въшки.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани