Домът ни от вчера до днес

Домът ни от вчера до днес

12/04/2019 Off By djani

Най-древното жилище на примитивния човек е пещерата. Не е било нужно  да се прави нещо. Всичко вече е било там: стени, таван, вход…

Когато примитивният човек открил огъня, започнал да пали огън в пещерата и да пече месо върху него. Но не всички пещери са били подходящи да се пали огън. В някои пещери имало дупки в арките, над която се издигал дим. Такива пещери се превърнали в жилище на първобитния човек за дълги хилядолетия.

Землянка е жилище, вкопано в земята, правоъгълно или закръглено, с припокриване на стълбове или трупи, покрити с пръст. Вътре имало обикновено огнище, а около стените – легла. Изкопана била бърза структура и се е използвала по време на войната като убежище. Правели ги от прости, импровизирани средства (дърво, земя, камък), В средата на стаята имало кости, които разделяли къщата на две “стаи”. Над скелета на костите поставяли кожи. Къщата обикновено била кръгла. Учените са открили останките от такъв дом в Източна Европа. Неандерталци и кроманьони са живели в такива къщи преди около 45 хиляди години.

В последната ера на каменната епоха, хората започнали да строят каменни къщи. Жилищата се характеризирали с постоянство. Къщите вече не се премествали от едно място на друго. Хората вече не скитали за животни, а отглеждали добитък. Жилищата от тази епоха се отличават с по-сложно подреждане, разделени в помещения с различни цели.

Около 6 000 г. пр. Хр. дървеният материал и тухлите от кал, изпечени на слънце, намерили приложение като основни материали при строителството на жилища. Покривите на къщите се правели от клони, листа или слама. В райони с умерен климат, покривите се строяли с лек скат, за да може да се оттича дъждовната вода. Къщите нямали врати, достъпът на обитателите се осъществявал по дървена стълба през отвор в покрива. Интериорът на тогавашните кирпичени къщи се състоял от под, застлан със слама или кожи, стени, покрити с мазилка, която била изрисувана с багрила, получени от растения, пръст и пясък. Тогавашното обзавеждане включвало легла и маси, изградени от кирпичени тухли.

От 4 000 г. пр. Хр. датират тръстиковите къщи, които били  дело на шумерите в Месопотамия. Покривите на техните къщи били високи и извити. Правели се също от тръстика на няколко слоя, но не били особено устойчиви, което налагало непрекъснатото им обновяване.

През 3 000 г. пр. Хр. се появили и първите постройки от камък – Египет, Китай, Близкия изток и райони от Европа и Южна Америка. Първоначално камъкът не се обработвал, но след появата на металните сечива, от материала се оформяли правоъгълни блокове.

Използването на тухли и плочки е толкова старо, колкото и формирането на човешки същества.

Първото съоръжение за производство на тухли или плочки е може би първият дом, създаден от хора. Тези къщи са били построени с изсушени глинени плочи и обикновено били разположени на брега на реки и делти. За съжаление не е възможно да се даде точна дата на този процес. Откритите глинени таблетки, намерени в разкопките на бреговете на реките Тигър и Ефрат показват, че са от 13-ти в. пр. Хр.

Любопитно е да се знае, че първото промишлено производство на печени тухли съответства на изграждането на Вавилонската кула през IV в. Пр .Хр. Историците изчисляват, че в тази кула са използвани 85 милиона тухли. Ако допуснем, че броят на тухлите с 5-6 модерни технологични фабрики може да бъде произведен с едногодишна работа, е необходимо да се приеме, че произведената продукция е наистина технологично ценна. Ето защо Вавилонската кула е важен символ за производството и производството на тухли.

Коринтяните се считат за първите, които произвеждат и използват плочката. Те произвеждали вдлъбнати плочки, използвани в 4-и век пр. Хр., които били по-дебели и по-големи от сегашните.

В по-късните периоди, тухлите и плочките са незаменима част от селджукската и османската архитектура. Постепенно, производството се увеличило. Тухлите и плочките станали много по-лесни за производство и се превърнали в евтин строителен материал. Използването им е все по-широко разпространено.

Съвременното панелно строителство е неустойчиво и непрактично. Хората все повече като, че се завръщат към идеите на предците си. Каменни къщи се считат за иновация, тухленото строителство е считано за по-сигурно и устойчиво…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани