До 1 милион видове са застрашени от изчезване и всичко това е по наша вина

До 1 милион видове са застрашени от изчезване и всичко това е по наша вина

02/05/2019 Off By nina

Обезлесяването, наред с други човешки дейности, застрашава местообитанията на видовете. Ние изсмукваме живота от нашата красива планета.

До 1 милион видове са изложени на риск от изчезване поради човешка дейност, според проект на доклад на ООН, който ще бъде публикуван на 6 май. Предварителните заключения от доклада са получени от френската информационна Агенция ФрансПрес.

Човешката дейност, като свръх консумация, незаконно бракониерство, обезлесяване и вредни емисии на изкопаеми горива, тласкат екосистемите към точка, от която няма връщане. Една четвърт от известните растителни и животински видове вече са застрашени – и загубата на видове е десетки и стотици пъти по-висока, отколкото е била средно за последните 10 милиона години, предаде Агенция ФрансПрес.

Природата се изкривява под натиска, губи чистия си въздух, питейната си вода, девствените си гори, опрашващите насекоми, рибните популации и буйните си мангрови гори. Нещо повече, три четвърти от земята, почти половината от морската среда и половината от вътрешните водни пътища са били “сериозно” променени от човешката дейност, твърди се в доклада. Тези промени ще навредят сериозно на хората, особено на коренните групи и на живеещите в най-бедните общности.

Сто и тридесет държави се срещнаха в Париж на 29 април, за да разгледат доклада от 44 страници, който обобщава оценка от 1800 страници научна литература, проведена от Организацията на обединените нации..

“Начинът, по който произвеждаме храната и енергията, подкопава регулиращите услуги, които получаваме от природата”, каза Робърт Уотсън, председател на групата, съставила доклада. „Щетите, каза той, могат да бъдат намалени само с “трансформативна промяна”“.

Превод – Нина Жишева