Древната тайванска култура вече ще може да бъде видяна

Древната тайванска култура вече ще може да бъде видяна

21/05/2019 Off By nina

Библиотеката на Конгреса, съвместно с Националната централна библиотека на Тайван, са дигитализирали и издали 1000 редки китайски книги, създадени преди 1796 г. Някои от заглавията датират от 11-ти век. “Това са най-ценните ресурси на предмодерния Китай в Библиотеката на Конгреса”, казва Ци Цю, от Азиатската дивизия на библиотеката. Колекцията събира будистки сутри, древни карти, книги за медицински средства и други редки прозрения за древен Китай. Сред съкровищата има 12 акварелни картини,  които повеждат зрителите на пътешествие през местния живот на остров Формоза, по-известен като Тайван.

Картините са поглед към ежедневния живот и обичаите на аборигените, които наричаха дом от Тайван повече от 6000 години преди пристигането на ханските заселници от континента през 17-ти век. Те изобразяват начина на живот – от бране на кокосови орехи до лов на елени и засаждане на таро. Съветът на коренното население признава 16 племена, родени на острова. Тайванските аборигени се считат за австронезийски и имат генетични и културни връзки с други местни популации в Тихия океан, като полинезийците и маорите. Смята се, че Тайван всъщност е отправна точка за много от културите, населявали Тихоокеанския регион.

С пристигането на Хан, начинът на живот, който познавали аборигените, се променил завинаги. Много хора били принудени да се асимилират в социалния ред на Хан, а земите им били отнети, или били подложени на открито насилие. Всъщност се смята, че 12-те картини са били поръчани от император Цянлун, след като царският инспектор посетил острова през 1740-те години. Днес повече от 23 милиона души живеят в Тайван, но само около 2% принадлежат към аборигенска група. Изборът на Библиотеката на Конгреса не само подчертава аборигените на Тайван, но и друго етническо малцинство в Китай, Мяо от планинските райони на Южен Китай, които са включени в друга колекция от акварели.

Според Джефри Уанг, китайски референтен специалист в библиотеката, дигитализираната колекция представлява малка част от техните 5300 редки китайски книги. Първоначалното издание включва 1000 артикула, а планът е в близко бъдеще да се добавят още 1000. Поради проблеми със запазването, част от колекцията не може да бъде видяна от обществеността, споделя Уанг, така че дигитализацията е единственият начин да ги направи лесно достъпни за изследователи, студенти и любители на историята. “Затова похарчихме толкова много пари и време, за да направим това”, казва той.

Превод – Нина Жишева