Древните египтяни са лекували и махмурлук

Древните египтяни са лекували и махмурлук

05/06/2019 Off By nina

Радикална хирургия и медикаменти със съставки, за които е известно, че са токсични, са сред лечения на очни заболявания в 1900-годишни медицински папируси от древен Египет, които били превеждани от гръцки в продължение на години. Също така в медицинските текстове е описано и лечение на главоболие от махмурлука: Увийте гирлянда от листа на храстовия Chamaedaphneоколо врата. Хората от онова време са използвали листата на александрийския Chamaedaphne за общото лечение на главоболие, но дали е работило, е под въпрос.

Древните автори са взели назаем от гръцките медицински познания в елинистическия град Оксиринх. Гръцката култура се е разпространила в Египет и Близкия изток след завоеванията на Александър Македонски.

Възможно е авторите на египетските текстове да са повлияни от древногръцкия лекар Диоскурид, който пише за chamaedaphne в своя медицински текст The Herbal:

„Chamaedaphne развива единични разклонени клони, дълги около един фут. Прави, тънки и гладки, листата му са подобни на дафиновия лист, но са много по-гладки, по-тънки и по-зелени. Плодът е кръгъл и червен, в близост до листата. Листата му, натрошени на малки парченца и намазани, помагат за главоболие и киселини в стомаха. Сокът, изпит с вино, изхвърля менструалния поток и урината. Някои са ги наричали Александрина, дафнити, хидрагон, римляните – лауреола, някои лактаго, а галите – усубим.“

Очевидно древните хора са имали също толкова проблеми с махмурлука, колкото и съвременните. Друга история е на 1000-годишната Китаб ал-табих (Книга за готвене), която съдържа лек за махмурлук, наречена Кишкийя. Нейните съставки са месо, нахут и зеленчуци в яхния с добавка на специална съставка, известна като khask, ферментирало кисело мляко, за което се смята, че е ключът към облекчаването на излишното парене в главата и стомаха. Книгата също така съветва да се яде зеле преди пиене на алкохол, да се замезва между напитки, за да се забави ефекта на алкохола ида се пие вода на следващия ден преди консумация на яхния. Днес, Кишкийя все още се готви по същия начин, най-вече в Северен Ирак и Левант.

Книгата е написана от Ибн Саяр ал-Уоррак и е най-изчерпателната работа от този вид. Тя включва повече от 600 рецепти за кулинарни и лечебни ястия, включително добре познат в Близкия изток лек за махмурлук, съставки за повишаване на сексуалната активност и ястия за лечение на редица здравословни проблеми. Древният текст е преведен от Навал Насрала, бивш професор по английска и сравнителна литература в Университета в Багдад, в летописите на халифската кухня, което прави тези завладяващи рецепти за първи път достъпни за англоговорящия свят.

И накрая, струва си да се отбележи, че съвсем наскоро от древните египетски медицински папируси бяха предоставени повече прозрения. Докторант от Университета в Копенхаген дешифрира медицински папирус, в който се споменава за бъбрек. Това показва, че древните египтяни са имали повече познания за органите на човешкото тяло, отколкото се е смятало преди. Това е и най-старият известен пример за медицински текст, отнасящ се до бъбрек.

Превод – Нина Жишева