Древното черноморско корабокрушение

Древното черноморско корабокрушение

30/05/2019 Off By martha

Необичайно непокътнато древно корабокрушение, открито на повече от една 1.6 километра под повърхността на Черно море край българското крайбрежие. Дървеният кораб на 2400 години има елементи на корабостроенето, включително мачтата и гребните скамейки, които досега не са били запазени на кораби от тази епоха.

Съобщение за откритието, направено от Черноморския проект за морска археология, за първи път се появи в Guardian. Открити са повече от 60 исторически корабни злополуки по време на тригодишно проучване на Черно море. Корабът с дължина 22 метра, документиран от дистанционно управляемо превозно средство, оборудвано с камери, наподобява търговските кораби, изобразени на древни гръцки вази. Малка част от развалината е издигната и е датирана около V век пр. Хр., време, когато гръцките градове-държави често търгували из Средиземно море и техните колонии по Черноморското крайбрежие.

Докато по-стари непокътнати плавателни съдове са били открити из египетски места за погребение, то е необичайно древните потънали кораби да бъдат запазени толкова добре. Уникалното съхранение на 2400-годишния кораб се дължи на необичайната водна химия на Черно море и липсата на кислород под 180 метра дълбочина. Този аноксичен слой, който съставлява почти 90% от обема на морето, предотвратява физически и химически процеси, които причиняват органично разпадане.

Археологът-резидент Фредрик Хиберт, който е търсил потънали кораби в Черно море, казва, че новото откритие подсилва идеята, че аноксичните води на Черно море са „изключително богат музей на човешката история . “

“Тази катастрофа показва безпрецедентния потенциал за опазване в Черно море, което е било критичен кръстопът на световните култури от преди хиляди години”, казва Хиберт.