Дръзки измамници

Дръзки измамници

05/05/2019 Off By djani

Ако се мислите за голямата работа, че сте изяли шоколада на сестра си от хладилника, докато тя спи нощес, чуйте за тези измамници, които са променили генерално не само своя живот, а и този на своите жертви. Подпалили са ги с милиони…

Виктор Лустиг (1890-1947) – човекът, който продава Айфеловата кула

Лустиг се смята за един от най-талантливите измамници, живели някога в света. Той е измислил безкрайно много измами, имал  е 45 псевдонима и владеел пет езика. Само в Съединените щати е бил арестуван 50 пъти, но поради липса на доказателства той е освободен всеки път. Преди избухването на Първата световна война Лустиг се специализира в организирането на измамни лотарии за трансатлантически круизи. Най-грандиозната му измама е  продажбата на Айфеловата кула. Той успява да продаде кулата на Андре Поасон и в последствие  бяга във Виена с куфар с пари в брой. Поасон, който не иска да изглежда като глупак, крие измамата. Поради това, след известно време Лустиг се връща отново в Париж и отново продава кулата по същия начин. Този път обаче той няма късмет, защото измаменият бизнесмен разказва случая на полицията. Лустиг е принуден да избяга спешно в Съединените щати. През декември 1935 г. Лустиг е арестуван и съден. Той получава 15 години затвор за фалшифициране на долари, както и още 5 години за бягство от друг затвор. Умира от пневмония през 1947 г. в известния затвор Алкатраз близо до Сан Франциско.

Фердинанд Демар – (1921–1982). 


През 1941 г. отива да служи в армията на САЩ, където за пръв път започва живота си под нов облик, наричайки себе си на името на своя приятел. Той дори не е завършил гимназия, но всеки път е подправял документи за образование, за да играе друга роля. По време на измамната си кариера, Демар се е представял за строителен инженер, заместник-шериф, директор на затвор, доктор по психология, адвокат, експерт в Службата за закрила на детето, монах от Бенедиктин, редактор, специалист по рак, хирург и учител. Изненадващо, че в никакъв случай не търси голяма материална изгода, изглежда, че Демар се интересува само от социалния статус. Умира през 1982 г. 

Франк Абигнейл

Роден на 27 април 1948 г. на 17-годишна възраст успява да стане един от най-успешните банкови крадци в историята на САЩ. Тази история се е случила през 60-те години. Според фалшивите банкови чекове Абигнейл открадва от банките около пет милиона долара. Той прави и безброй полети по света, използвайки фалшиви документи. По-късно Франк успешно изиграва ролята на педиатър в продължение на 11 месеца в болница в Грузия, след което, изковавайки диплома от Харвардския университет, си намира работа в кабинета на главния прокурор на Луизиана. За повече от 5 години  е „сменил” около 8 професии, той продължава да  фалшифицира проверки и да получава пари – банки в 26 страни по света, пострадали от действията на измамник. Младият мъж харчи пари за вечери в скъпи ресторанти, купувайки дрехи от престижни марки и запознанства с момичета. 

Кристофър Роканкурт – фалшивият Рокфелер

През 2001 г. канадската полиция арестува измамник от френски произход, който е извършил редица велики измами. Кристофър Роканкурт, роден през 1967 г., твърди, че е личен приятел на Бил Клинтън и член на семейството на Рокфелер. Според полицията Роканкорт е избягал в Канада, след като е бил арестуван в Ийст Хамптън (Ню Йорк) през август 2000 г. След това е обвинен в умело подвеждане на десетки заможни американци и усвояване на почти 1 милион долара от тях. Нарушителят открито се рекламира в медиите под името Кристофър Рокфелер. Всъщност майка му била проститутка, а баща му  алкохолик – вече на 5-годишна възраст родителите на Кристофър го изоставят в сиропиталище.
През март 2002 г. Rokankurt е осъден. Той се признава за виновен по 3 от 11-те обвинения, включително кражба, контрабанда, подкуп и лъжесвидетелстване. Той признава, че е усвоил 40 милиона долара.

Дейвид Хамптън (1964-2003)

Афро-американски измамник. Първоначално Хамптън се представя за Дейвид Поатие, за да обядва в ресторантите безплатно. По-късно, осъзнавайки, че му вярват и може да влияе на хората, убеждава много известни личности да му дадат пари или подслон, включително Мелани Грифит и Келвин Клайн. Хемптън казвал на някои хора, че е приятел на децата им, лъгал е други, че е закъснял за самолета си в Лос Анджелис и че багажът му е излетял без него, други са мамени, че са го ограбили. През 1983 г. Хамптън е арестуван и обвинен в измама. Съдът го осъжда да плати обезщетение на пострадалите в размер на 4,490 долара. Дейвид Хамптън умира от СПИН през 2003 година.

Каси Чадуик

Каси Чедуик (1857-1907), родена като Елизабет Бигли, на 22-годишна възраст е арестувана за първи път в Онтарио за фалшифициране на банков чек, но е освободена, защото симулира психично заболяване.
През 1897 г. Каси организира най-успешната си измама. Тя се представя за незаконна дъщеря на стоманен индустриалец от Шотландия на име Андрю Карнеги. Благодарение на фалшив законопроект от 2 милиона долара, за който се твърди, че е издаден от баща ѝ, Каси получава кредити в различни банки за общо 10 милиона до 20 милиона долара. В крайна сметка, полицията арестува измамничката. Явява се в съда на 6 март 1905 г. Призната е за виновна за 9 големи измами. Осъдена на десет години, г-жа Чадуик почива в затвора две години по-късно.

А сега си изпийте чашата с мляко, помълчете в памет на тези изобретателни актьори и си лягайте.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани