Дървета динозаври

Дървета динозаври

08/01/2019 Off By djani

Сред милиардите дървета по света има напълно уникални и невероятни представители. Те са част от живота ни, снабдявайки ни с кислород, храна, домове, топлина и строителни материали. Има около 100 000 различни вида дървета. Днешната статия е посветена на някои наистина гигантски и древни представители на тези благородни, мълчаливи приятели, към които ние хората сме толкова жестоки. Цифрите ще ви стреснат или очароват, не мога да знам, но са наистина респектиращи.

 Гигантска секвоя “Генерал Шърман”

Гигантските секвои, които растат в Сиера Невада в Калифорния, се считат за най-големите дървета по отношение на обема. Най-голямото дърво е “Генерал Шърман” в Националния парк Секвоя, който достига 83 м. височина, с обем от около 1,486 м2, а теглото е повече от 6000 тона. Той е истински естествен шедьовър и най -големият жив организъм на земята.

Аспенска топола: Пандо

Пандо или Треперещият гигант, разположен в Юта, САЩ, е невероятна колония от дървета оси, разположени на 100 акра. Почти всички дървета на тази колония са генетично идентични, т.е. те са клонинги. Всяко дърво в тази област расте от един организъм, като част от гигантска подземна коренова система. Пандо се състои от 47 000 ствола, а колективното му тегло е 6,600 тона, което го прави най-тежкият организъм в света. Въпреки факта, че средната възраст на отделните стволове е около 130 години, цялото тяло е на около 80 000 години .

Мексикански данъчен вид: дърво Thule

Дървото Thule е особено голямо дърво на мексиканския вид Taxiodium, който се намира в близост до град Oaxaca в Мексико. Това дърво има най-голяма обиколка на ствола (58 м) и диаметър на ствола, което е 11.5 м. Смята се, че дървото е на около 2000 години.

 Дървото на живота

Дървото на живота в Бахрейн е най-дългото дърво в света . Предполага се, че е на възраст над 400 години. Но тайната на Дървото на живота не се състои в неговия размер, възраст или форма, въпреки че е доста голяма и много красива. Най-удивителното е, че то стои само в пустинята на най-високата точка на Бахрейн, в район, където няма абсолютно никаква вода. На място, където изглежда, че нищо не може да оцелее, това дърво сякаш излъчва самия живот. Хората идват, тъй като вярват, че дървото стои на мястото на Едем.

 Волеми

Въпреки своята уникалност и красота, интересните качества на Wollemias са скрити не във външния вид, а в историята му. Волемия, която расте в Австралия, е истински жив динозавър. Най-старата вкаменелост дърво Уолеми, датира преди 200 милиона години.

 Дървото кашу на Pirangi

Това известно дърво близо до град Натал в Бразилия е 177-годишно дърво кашу, което покрива почти 2 хектара земя .

Днес това дърво служи като туристическа атракция. Ако се доближите до това най-голямо дърво кашу в света, ще се почувствате като в гората. Всъщност всичко това е едно дърво, чийто размер достига 8400 кв. м. Дървото е 80 пъти по-голямо от средното дърво на кашу и покрива площ, по-голяма от футболно игрище, която дава около 80 000 плода годишно.

Tenere дърво

Дървото на Tenere e eдинствената акация, растяща в пустинята Сахара в Африка, която е на повече от 300 години, и е единственото дърво в радиус от около 400 км. Когато учените изкопали дупка до дървото, те открили, че корените му се спускат на дълбочина от 36 м. под нивото на подземните води.

 Банян: Махабодхи дърво

Банианското дърво е кръстено на баниански дървета или индуски търговци, които са продавали стоките си под това дърво. Дори и да не сте чували за дървото банян, със сигурност ще го разпознаете. Формата на това гигантско дърво не може да бъде объркана с нищо: величествения купол с въздушни корени, които се спускат от клоните към земята.

Засадено през 288 г. пр. Хр., То е най-древното дърво в света, засадено от човек с точна дата на засаждане.

Баобаб

Мадагаскар се счита за родното място на баобаб, е често срещано в Африка и Австралия. Баобабите са най-древните форми на живот в континенталната част на Африка и много от онези, които стоят до днес, растат от римско време.

Удивителен баобаб или “маймунски хляб ” може да нарасне до 30 м. височина и 11 м. ширина. През по-голямата част от годината те остават без листа. Характерна особеност на баобаба е неговиярт буен ствол, който служи като водохранилище. Баобаб дървото може да побере до 120 000 литра вода, за да оцелее в суровите условия на суша.

 Дърво на Дракона

Драконът в Icod de los Vinos на Тенерифе, един от Канарските острови, е уникален представител. Смята се, че той е на възраст между 650 и 1500 години. Той се състои от много малки стъбла, които се държат взаимно, докато растат.

Е, убедихте ли се, че тези дървета са като динозаври – огромни, древни и респектиращи. За щастие, все още сред нас. Кой знае какви истории помнят…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани