Дърводелец прави патерици за деца.

Дърводелец прави патерици за деца.

06/04/2019 Off By martha

В детска болница в Замбия видях Дейвид Мити, мъж без крака, седнал на пейка, правейки патерици. Поезията на момента ме удари и попитах дали той ще сподели своята история. Мити изгради кариера като шофьор на камион и дърводелец. Тогава, на 34 години, животът му се промени завинаги.

„Денят започна с треска“, спомня си Мити. „Отидох в болница и взех лекарство, но след като се прибрах, открих мехур на левия крак. След това след няколко часа имаше друг блистер на другия крак. Тогава краката ми станаха черни.

Мистър Мити беше диагностициран с гангрена, състояние, при което тъканта на тялото умира поради липса на кръвоснабдяване. За да спасят живота на Мити, лекарите трябваше да им ампутират и двата крака.

“Болеше ме”, казва Мити. „Почти се самоубих. Мислех, че животът ми е приключил. “

Но не беше Вместо това Мити намери възможност да овладее инвалидността си, връщайки се на хората в подобни позиции. Мити започва да работи в Замбийската асоциация за деца с увреждания, където използва своите дърводелски умения за изграждане на устройства за деца с увреждания.

Днес Мити се събужда около 6:00 и прави едночасово пътуване до работа с инвалидна количка. Той прекарва деня в правене на патерици, изправени рамки за деца с церебрална парализа, както и брекети за тези, които са с крака.

„Когато видя деца такива, каквито съм, се чувствам докосвана, че мога да им помогна“, казва Мити. „Ето защо все още съм тук. Да им помогнем, така че да не се чувстват депресирани [и] те да не се чувстват зле такива, каквито са. “

Като режисьор съм привлечен към хора, които се сблъскват с трудностите в живота със сила, достойнство и изящество, показвайки устойчивостта, която пребивава във всяка човешка душа. Отдалече може да се гледа на Дейвид Мити като безпомощна жертва. Но той не е такъв. Мити е силен, независим индивид, превърнал инвалидността си в призвание да служи на другите. Двойната му ампутация не го осакатява. Това го подхранва. И чрез дърводелската си работа освободи другите.