Дяволското гърло

Дяволското гърло

03/11/2018 Off By djani

Тази статия е за тези, които обичат да пътуват, изследват и насищат сетивата си с впечатления. Място, което задължително трябва да се види. Място криещо древна легенда.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в следствие  пропадането на  земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 км. северно  от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се  намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река падаща под земята от 42 м, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината ѝ е 110 метра, ширината-40 м.,а височината ѝ достига до 35м. Това е най-голямата зала  в Българските пещери  след входната зала на Деветашката пещера, в която може да се побере катедралата ,,Св.Александър Невски“. От входа е направена изкуствена галерия с  дължина 150м, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. Точно по време на това изкачване може да наблюдавате най-добре огромния подземен водопад с неговите 42-метрови спускащи се водни маси. На около 400м. от входа на ,,Дяволското гърло“ , водите на подземно течащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера. В тази пещера зимува най-голямата  в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Според една от тях, именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да го помоли да върне към живота загиналата след ухапване от змия неговата любима Евридика.

След като видял колко страда Орфей за любимата си и през какви препятствия е минал, за да слезе при него, Хадес му казал, че ще я върне към живота. Орфей не трябвало да се обръща назад, докато не излязат на повърхността. Но съмнението погубило Орфей. Съмнявайки се дали Евридика го следва, нечувайки стъпките ѝ, митичният певец се обърнал назад. И Евридика изчезнала. Всеки сам да си извади поуката.

Това е едно от най-мистичните, респектиращи места в България. Задължителна дестинация и повод за гордост и преклонение пред чудесата на страната ни.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани